Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Cateterismul cardiac drept – metodă ultramodernă de diagnosticare a patologiilor cardiace, disponibilă acum la Medpark

Cardiologie intervenţională
31 iul, 2017

Echipa de cardiologi intervenționiști a Centrului Sănătatea Inimii Medpark a implementat cateterismul cardiac – una dintre cele mai performante și complexe investigații medicale în diagnosticarea bolilor cardiovasculare. În anumite situații, aceasta poate fi singura soluție pentru determinarea obiectivă a cauzelor bolii și recomandarea celui mai bun tratament.

Cateterismul cardiac drept este o procedură diagnostică minim invazivă, care presupune introducerea unui tub foarte subțire (cateter) în camerele drepte ale inimii pentru prelevarea probelor de sânge, dar și pentru măsurarea valorilor tensiunii din diferite porțiuni ale cordului și vaselor coronariene mari.Astfel pot fi depistate anomaliile de comunicare între diferite compartimente ale inimii și pot fi diagnosticate patologiile cardiace cu o precizie foarte înaltă. Cateterismul cardiac permite obținerea unei imagini clare a defectelor cardiace, vasculare și luarea unei decizii corecte referitor la necesitatea unei intervenții și tipul de operație potrivit (chirurgicală clasică sau minim invazivă).

Mihai Tașnic, medic cardiolog Medpark: “Utilitatea cateterismului cardiac drept poate fi exemplificată prin cazul unei paciente în vârstă de 60 de ani. Doamna suferea timp de mai mulți ani de valori înalte ale presiunii sângelui în vasele plămânilor (hipertensiune pulmonară severă), fără vreo cauză clară. Pacienta a fost examinată în rânduri repetate prin RMN cardiac, ecografie transesofagială, atât în țară, cât și peste hotare, dar nu s-au depistat careva patologii specifice. Doar în cadrul procedurii de cateterism, efectuată la Medpark, s-a depistat un fenomen anormal: la introducerea cateterului în partea dreaptă a inimii s-a ajuns în cea stângă (vezi imagine). Acesta are loc datorită existenței unui orificiu în peretele ce separă partea stângă de partea dreaptă a inimii și nu a putut fi depistat prin alte metode. Astfel, procedura de cateterism cardiac a fost singura care a permis stabilirea cauzei hipertensiunii pulmonare și permite luarea unei decizii corecte privind tactica ulterioară de tratament.”

Echipa medicală care efectuează procedura de cateterism este alcătuită din specialiști de top, atât din țară, cardiologii Mihai Tașnic, Constantin Cozma, cât și de peste hotare: cardiologul intervenționist Hakan Eraslan, care sunt la curent cu cele mai invovative practici în domeniu.

Cum are loc procedura?

Investigația se efectuează cu anestezie locală, astfel încât pacientul să nu simtă nicio durere. Cateterul este introdus în venă de la nivelul piciorului, de unde ajunge până la inimă. Echipamentul de cateterism permite stabilirea presiunii reale în camerele drepte ale inimii și artera pulmonară (vas mare care duce sângele spre plămâni). Totodată, în cadrul procedurii se introduce o substanță de contrast, care colorează camerele cordului și permite vizualizarea mișcării acesteia prin camerele inimii și vasele mari. Astfel este posibilă depistarea anomaliilor cardiace și indicarea celei mai eficiente metode de tratament.

Când se recomandă efectuarea cateterismului cardiac drept?

Această investigație se recomandă pacienților la care examenul clinic neinvaziv (electrocardiograma, ecocardiografie etc.) nu a dat rezultate și prezintă:

  • Hipertensiune pulmonară de etiologie neclară

  • Boli cardiace congenitale (înnăscute)

Realizarea procedurilor de cateterism cardiac la Medpark este posibilă datorită:

  • Echipei internaționale de specialiști cu experiență vastă în domeniul cardiologiei intervenționale;

  • Dotării cu echipamente performante: angiograf, analizator al echilibrului acido-bazic;

  • Disponibilității consumabilelor de înaltă calitate.