Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Patologie cardiacă gravă tratată datorită abordării complexe și colaborării interdisciplinare a echipei cardiologice Medpark

Cardiologie intervenţională
27 iun, 2017

Echipa cardiologică Medpark, unica din țară în care medicii cardiologi, cardiologi intervenționiști și cardiochirurgi au ocazia să lucreze cot la cot și să colaboreze zi de zi, a reușit să trateze cu succes un caz de înaltă complexitate, în care pacientul vârstnic prezenta mai multe patologii cardiace asociate, iar șansele de reușită erau minime.

În pofida vârstei de 83 de ani, dl. Mihail din Chișinău este o persoană energică, optimistă și cu dragoste pentru viață. După ce ani în șir a suferit accese de dureri în piept, cu iradiere și senzație de frigere nu numai la efort fizic, dar și în repaos, dl. Mihail a decis să pună capăt episoadelor care se repetau cu o frecvență tot mai mare și nu îi permiteau să se bucure de viață pe deplin. Astfel, pacientul s-a adresat la Medpark, punându-și toată speranța și încrederea în medicii de aici.

În urma examinării și investigațiilor efectuate, medicul cardiolog Daniela Ivanov a recomandat efectuarea unei coronarografii diagnostice – cea mai exactă metodă de investigare cardiologică, care poate oferi un tablou exact al stării inimii și vaselor coronariene. Astfel, s-au depistat mai multe stenoze (blocaje) severe ale arterelor coronariene care afectau funcția inimii, pacientul fiind diagnosticat cu cardiopatie ischemică.

Ce ține de intervenția chirurgicală răspunsul pacientului a fost cât se poate de prompt: “Facem operația. Cât ar fi să trăiesc, dar vreau să trăiesc calitativ.”

Pentru alegerea metodei optime de tratament, luând în considerare vârsta înaintată a pacientului, factorii de risc asociați și severitatea patologiei cardiace, directorul medical Medpark, cardiochirurgul Aureliu Batrînac a reunit un consiliu medical, elaborându-se astfel o schemă de tratament în 2 etape (abordare complexă prin tratament combinat) :

ETAPA I: Intervenția pe cord bătând (by-pass coronarian) – operație de revascularizare pe cord deschis, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin al inimii la pacienții cu afecțiuni severe ale arterelor. Intervenția a fost efectuată de către echipa de cardiochirurgi Medpark, condusă de dr. Aureliu Batrînac.​​

ETAPA II: Revascularizare miocardică prin Angioplastie coronariană cu implantare de stent – intervenție minim invazivă de deblocare a vaselor sangvine îngustate, efectuată de către echipa de cardiologi intervenționiști, condusă de dr. Hakan Eraslan.


Operațiile au fost urmate de o perioadă de reabilitare, conform unei scheme special concepute, iar în rezultat, pacientul în vârstă de 83 de ani a fost tratat, având posibilitatea pentru prima dată după mulți ani să se bucure din viață din plin, fără careva temeri, limitări sau disconfort.

Rezolvarea acestui caz extrem de complex și riscant nu ar fi fost posibilă în lipsa unei colaborări strânse între medicii din cele 3 specialități cardiologice.

Centrul Sănătatea Inimii Medpark este singurul din Republica Moldova care posedă toate etapele de diagnostic și tratament în afecțiunile inimii: cardiologie, cardiologie intervențională și cardiochirurgie. Sinergia dintre aceste domenii este foarte importantă în special în cazurile de urgenţă și în afecțiunile grave ale inimii, atunci când este nevoie de decizii şi acţiuni rapide şi eficiente pentru salvarea vieţii pacientului.