Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Premieră Națională: Izolarea venelor pulmonare cu criobalon în tratamentul fibrilației atriale

Cardiologie intervenţională
20 sep, 2018

Pe data de 21 iulie 2018, la Spitalul Internațional Medpark, a fost efectuată o intervenție unică la nivel național, în premieră pentru țara noastră – Izolarea venelor pulmonare cu criobalon.

Pacientul suferea de fibrilație atrială (tulburarea ritmului inimii), care se manifesta tot mai des, inclusiv în stare de repaus. În urma efectuării unei serii de investigații, cardiologii intervenționiști Medpark au stabilit că cea mai eficientă metodă de tratament era crioablația. Procedura este una complexă și de aceea a fost reunită o echipă de specialiști internaționali la Medpark, alcătuită din cardiologi electrofiziologi din Turcia, cardiologi intervenționiști, anesteziologi și ecocardiografiști din cadrul Centrului Sănătatea Inimii Medpark.

Intervenția a durat aproximativ 1 oră, iar pacientul a fost externat a doua zi. El urmează să primească tratament cu preparate antiaritmice timp de 3 luni, perioadă numită „blanking period”, după care tratamentul cu medicamente antiaritmice va fi oprit și pacientul va fi monitorizat în dinamică.

Cum funcționează crioablația?

Fibrilaţia atrială este un tip de aritmie, caracterizată prin bătăi de inimă neregulate, de obicei, mai rapide. Camerele superioare ale inimii, numite atrii, prezintă contracții haotice, fragmentate, ineficiente (tremur sau fibrilare), iar cele inferioare, numite ventricule, se contractă neregulat. Această dereglare a ritmului cardiac poate fi foarte periculoasă dacă nu este tratată la timp, deoarece favorizează formarea cheagurilor de sânge și poate duce inclusiv la accident vascular cerebral. (detalii despre fibrilația atrială pe LINK)

Ablația este cea mai eficientă metodă pentru pacienții cu aritmie, atunci când boala nu poate fi controlată prin tratament medicamentos.

Izolarea venelor pulmonare cu criobalon reprezintă o metodă inovativă de tratament a fibrilației atriale, care utilizează crioablația (înghețarea), spre deosebire de ablația prin radiofrecvență, bazată pe „ardere”.

Intervenția minim invazivă constă în introducerea unui cateter-balon (Arctic Front Advance®, Medtronic) în atriul stâng al inimii. Odată ajuns la destinație, balonul este umflat, iar apoi este răcit până la –40-60°C și sunt distruse țesuturile care generează impulsurile electrice neregulate și, respectiv, aritmia.

Avantajele metodei cu criobalon

  • Unul dintre avantajele acestei metode este durata mai scurtă a intervenției.

  • La fel, este minimizat riscul unor complicații precum tromboembolismul, stenoza de venă pulmonară ș.a.

  • Noile generații de catetere au îmbunătățit rezultatele pe termen lung și le oferă pacienților șansa să se întoarcă la un mod de viață normal, fără limitări.

Rata de succes depinde de mai mulți factori, precum: dimensiunile atriilor, tipul fibrilației atriale și istoricul patologiei.

Studiile clinice au demonstrat că rata de succes a ablației cu criobalon în cazul fibrilației atriale paroxistice este de 60-80%.

Centrul Sănătatea Inimii Medpark oferă toate alternativele de tratament pentru fibrilația atrială

Fibrilația atrială este una dintre cele mai frecvente tipuri de aritmie, iar forma de manifestare poate varia de la un pacient la altul. În urma stabilirii unui diagnostic corect, medicul cardiolog vă poate recomanda cea mai potrivită tactică de tratament:

  • Administrarea medicamentelor pentru menținerea pulsului normal și pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge (trombi);

  • Izolarea venelor pulmonare, care poate fi efectuată prin mai multe metode la Medpark: ablație minim invazivă cu cateter de radiofrecvență și ablație minim invazivă cu criobalon;

  • Implantarea stimulatorului cardiac (pacemaker);

  • Intervenția cardiochirurgicală, inclusiv ablația cu radiofrecvență în timpul operațiilor pe cord deschis concomitent cu tratamentul altor afecțiuni ale inimii.Pentru o programare la medicul cardiolog Medpark, contactează-ne la 022 40 00 40 (disponibil 24/24).