Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Chirurgul cardiovascular Aureliu Batrînac despre inima femeii

Cardiologie
07 mar, 2018

Eu sunt un bărbat fericit pentru că sunt înconjurat de femei. M-a adus pe lume o femeie extraordinară, mămica mea. Din momentul în care am făcut cunoștință cu ea, sau mai exact din momentul în care am înțeles că este cea mai dragă ființă, m-am îndrăgostit enorm de ea și sunt îndrăgostit până în acest moment. Mă închin și mi-e teamă că nu o să găsesc cuvintele potrivite pentru a-i mulțumi. Ceea ce am ajuns astăzi este continuarea vieții ei, a mamei mele. Gândesc la fel ca ea, sunt la fel ca ea și transmit mai departe trăiri, emoții, sentimente. De foarte multe ori m-am gândit la inima ei, am analizat acțiunile și dragostea nemărginită de mamă față de copilul său. O femeie extrem de harnică și cu o energie pozitivă senzațională, care a reușit să păstreze în orbita vieții ei foarte multe rude, prieteni, oameni extraordinari.

Adolescent fiind, se îndrăgostea foarte repede de o fată. Chiar de la grădiniță a simțit acea atracție față de fetițe, pe toate le-a pupat. Era o fire drăgăstoasă. Avea și prieteni băieți, dar fetele erau mai aproape de inima sa.

Femeia este totul pentru mine. Pe la cincisprezece ani, pe când eram în clasa a noua, fără mari căutări, am întâlnit a doua mare iubire a vieții mele. De peste 35 de ani o iubesc pe ea, soția mea și continui să mă îndrăgostesc tot mai mult și mai mult. Eu cred și știu că Dumnezeu a creat-o special pentru a mi-o dărui mie. Este exact femeia pe care mi-am dorit-o ca prieten de drum în viață. Se zice că bărbatul este capul, iar femeia este inima. La fel e și în cazul nostru, pentru că din multă iubire reciprocă am reușit să ne cizelăm, să înțelegem ce vrem unul de la celălalt și amândoi de la lumea din jur, care sunt valorile pe care le apreciem și spre care încă tindem.

Această femeie, de care sunt îndrăgostit de mai bine de 3 decenii, mi-a dăruit cu 30 de ani în urmă o altă femeie a vieții mele, pe fiica noastră, iar dragostea pentru ea va dura până la ultima suflare. Este parte din mine, sânge din sângele meu, o altă inimă a mea. La fel ca mama și soția, emană o energie pozitivă deosebită. Toată lumea care o cunoaște o caracterizează ca pe un suflet foarte sensibil, de o mărinimie incomensurabilă.

Nu spune toate acestea pentru a se lăuda cât de fericit este, ci pentru a ne face să înțelegem că există cu adevărat o diferență între femeie și bărbat și că bărbatul trebuie să fie aproape de ea, iubitor, cald, bun.

Cu adevărat există diferențe între aceste două creaturi ale lui Dumnezeu. De fiecare dată când rostim noțiunea “inimă de femeie”, gândul ne duce la fragilitate și sensibilitate. Știu că femeile sunt foarte puternice, chiar și așa aceste cuvinte le caracterizează în totalitate. Există anumite dovezi științifice în privința diferenței dintre inima unei femei și cea a unui bărbat, pe care noi, medicii care ne ocupăm de sănătatea inimii, le cunoaștem. S-a constatat că inima femeilor este mai mica decât cea a bărbaților cu aproximativ 60 de grame și de aceea bate mai repede. Cavitățile inimii, pereții, în special cei care despart cavitățile, arterele inimii unei femei, toate acestea sunt mici, fragile, firave.

Aureliu Batrînac ne spune că inima unei femei este protejată până la vârsta menopauzei de estrogen.

Acest hormon are un efect protector, or femeia, atât de gingașă și fragilă, trebuie să fie tot atât de puternică pentru a duce sub inimă alte inimi, cele ale copiilor săi, iar inima sa să funcționeze pentru două organisme simultan. Odată cu încetinirea funcției acestui hormon, funcțiile inimii devin tot mai vulnerabile. Se cunoaște că la bărbați bolile de inimă pot apărea cu aproximativ 10 ani mai devreme decât la femei, dar în jurul vârstei de 65 de ani proporțiile se echilibrează. Trist, dar adevărat, actualmente se observă o întinerire a îmbolnăvirilor de inimă la femei.

Până și în acest caz există diferențe între un bărbat și o femeie…

Da, în special dacă ne referim la simptomele pe care le acuză ambele sexe. Ale femeilor nu sunt ușor de recunoscut, nu sunt clare, nu sugerează o boală anume. Ele pot apărea după un anumit efort fizic și pot fi percepute ca o oboseală. Totodată, femeia poate minimiza simptomele resimțite și nu se alertează la fiecare înțepătură sau disconfort. Tocmai de aceea se adresează tardiv la medic. Uneori prea împovărate cu stresul și greul cotidian, nu acordă suficientă atenție funcționalității inimii.

Continuând șirul diferențelor, omul în care își pun speranța mii de oameni, chirurgul cardiovascular Aureliu Batrînac, ne reamintește că inima unei femei bate mai repede decât cea a unui bărbat.

Da, inima unei femei bate mai repede în comparație cu cea a unui bărbat. Acest lucru duce la palpitații și dificultăți de respirație, simptome care trebuie respectate mai mult în cazul femeilor. Deși afecțiunile inimii sunt adesea numite bolile bărbaților, totuși 50% dintre femeile trecute de 40 de ani mor de boli cardiovasculare. Femeile au un risc mai mare de deces după un atac de cord.

Riscul de formare a cheagurilor de sânge, la fel, este unul sporit, dar și riscul unui atac repetat pe parcursul unui an, recuperarea fiind mult mai lentă.

Inima este acel organ în care se refugiază sensibilitatea noastră. De când există sentimentele, oamenii duc mâna la piept atât la o mare bucurie , cât și la o mare durere. Mai ales femeile trebuie să aibă grijă de ceea ce păstrează inima, iar bărbații să fie demni de dragostea acestor ființe minunate prin comportament, atitudine.

S-au spus multe despre inima unei femei. S-au scris cântece și chiar cărți întregi – melodia “A woman’s heart” de Chris De Burgh și romanul “Inimă de femeie” sunt printre preferatele mele. Să cucerești inima unei femei nu este chiar atât de simplu, dar odată ce ai cucerit-o trebuie să ai acțiuni foarte corecte pentru a o păstra aproape. În caz contrar, o poți pierde foarte repede. Cel mai trist este că uneori bărbații nu tratează cu multă seriozitate anumite acțiuni, iar apoi privesc la ea, femeia, cum pleacă. Femeia poate fi ușor rănită și e păcat, chiar e o cruzime să te joci cu inima unei femei.

Aureliu Batrînac este fericit alături de cele trei femei din viața sa, pe care nu încetează nicio clipă să le iubească și să le trateze cu afecțiunie. La fericirea lui se adaugă împlinirea de a fi alături și de alte femei, cum sunt colegele de la Spitalul Internațional Medpark.

Este vorba de femei care fac parte din echipa managerială, dar și cele care ajung împreună cu mine în sala de operații, cele din secție, care au grijă de pacienții noștri. Cu siguranță pot spune că într-o echipă femeile sunt mai prietenoase și mai dedicate. Dacă reușești să câștigi încrederea unei femei, atunci ea va fi fidelă și veți forma o echipă puternică.

Sursa: Revista Brilliance, Februarie 2018