Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Practica învățământului dual în sănătate – promovând inovația și noile modele de instruire

Despre Medpark
26 nov, 2018

Duminică, 25 noiembrie, la Chișinău s-a desfășurat Ziua Învățământului Dual. Evenimentul a marcat finalizarea campaniei de promovare a Învățământului Dual având motto-ul: Înveți. Muncești. Câștigi!

În cadrul activității au fost prezentate istoriile de succes ale agenților economici din Republica Moldova implementate în parteneriat cu instituțiile de învățământ în cadrul programelor duale.

Abordând necesitatea formării cadrelor calificate în sistemul de sănătate și plecând de la premisa implementării cu succes a programelor duale în sănătate în mai multe state din lume, Uniunea Instituțiilor Medico – Sanitare Private din Republica Moldova, al cărei membru este și Spitalul Internațional Medpark, susține proiectele tematice din acest domeniu.

Asumându-și un rol social responsabil, UIMSP susține asemenea inițiative și oferă sprijin financiar pentru pregătirea cadrelor din instituțiile medicale, dar și motivarea prin salarii de ucenicie și condiții de muncă atractive pentru tineri. În anul de studii 2018-2019 pentru prima dată în Republica Moldova se pilotează programul de formare a infirmierilor prin sistem dual.

Despre succesele programului pilot au vorbit membrii UIMSP, profesorii și mentorii din cadrul instituțiilor medicale precum și înşişi elevii – ucenici. Instruirea tinerilor specialiști are loc în baza unui model în care studenții petrec 30% din timpul de studii în cadrul instituției de învățământ și 70 % în instituția medicală, parte a consorțiului creat de Spitalul Internațional Medpark, Centrul de reabilitare medicală „Neokinetica” și Clinica de medicină estetică Sancos.

În calitate de parteneri ai proiectului tematic „Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic în Republica Moldova” implementat de GIZ – Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, pe parcursul anului specialiștii din cadrul instituțiilor membre UIMSP au fost implicați în cursurile de formare și certificare a instructorilor în programele duale la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, au elaborat și validat profiluri ocupaționale și au participat activ în pregătirea planurilor și a modulelor de instruire.

Eforturile consolidate se direcționează asupra lansării de programe educaționale și pentru alte specialități, cum ar operatori recepție în instituții medicale și asistenți medicali, atât de necesare în cadrul sistemului de sănătate și care cu succes sunt instruiți prin sistemul dual în state precum Germania, Austria, Elveția, SUA etc.

Evenimentul din 25 noiembrie, la care au participat peste 1000 de tineri din întreaga țară, a oferit o oportunitate unică de a pune în vizor realizările și practicile eficiente, care aduc beneficii tinerilor, instituțiilor de învățământ și agenților economici.

În ziua dată, participanții au beneficiat de instruiri în cadrul atelierelor tematice, inclusiv în cel de acordare a primului ajutor în caz de stop cardiorespirator încercând manevrele de resuscitare pe manechin sub ghidarea și supravegherea medicului de urgență Dumitru Iosob de la Spitalul Internațional „Medpark”. La standul UIMSP, participanții la eveniment au trecut împreună cu reprezentantul Clinicii de reabilitare medicală „Neokinetica” Larisa Marinescu testările cunoștințelor, pe care le au cu privire la poziția corectă a corpului și ținuta corectă a spatelui pentru a avea o coloană vertebrală sănătoasă și a practica un mod activ de viață. Participanții la ateliere au fost premiați cu cadouri din partea organizatorilor.

Evenimentul s-a încununat cu un show spectaculos al luminilor, care a îmbinat armonios știința, educația non-formală, distracția și cunoașterea prin experimente.