Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

IRM/RMN sub anestezie generală la copii, în condiții de maximă siguranță

Imagistică medicală
16 mart., 2021

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) este una dintre cele mai informative și inofensive investigații, dar în cazul copiilor este uneori imposibil de efectuat. Motivul este simplu – durata scanării este de la 20-30 de minute până la o oră, timp în care pacientul trebuie să stea nemișcat. Astfel, ca și în cazul altor proceduri medicale la copii, anestezia generală vine în ajutor.

Anestezia în timpul investigațiilor imagistice se bazează pe aceleași principii ca și anestezia în sala de operații.

Pentru siguranța maximă a procedurii este important ca personalul medical să fie calificat și instruit, iar zona de lucru să fie dotată cu medicamente și echipamente corespunzătoare vârstei copilului. Rolul medicului anestezist-reanimatolog este de a facilita efectuarea investigației prin alegerea celei mai potrivite tehnici anestezice, monitorizarea pacientului pe tot parcursul și managementul prompt al complicaţiilor anestezice.

Livia Badan, medic anestezist-reanimatolog pediatru: “În 90% din cazuri, pacienţii pediatrici supuşi diferitor proceduri în afara sălii de operaţie necesită sedare profundă sau anestezie generală. Scopul este inducţia rapidă, stabilitatea hemodinamică, condiţii bune pentru efectuarea procedurii și trezirea rapidă, cu reacții adverse minime.”

Înainte de efectuarea investigației, pacientul va fi evaluat, se va aprecia riscul anestezic și dacă sunt necesare careva examinări suplimentare. Alegerea tipului de anestezie se efectuează în funcție de patologia de bază și alte afecțiuni, dacă există. Toate aceste măsuri reduc la minim orice risc de complicații sau reacții adverse.

Când este necesară anestezia generală pentru efectuarea RMN?

Decizia despre efectuarea procedurii sub anestezie generală o va lua medicul specialist, împreună cu părinții. Indicația principală este imposibilitatea de a rămâne nemișcat pe parcursul investigației și lipsa de cooperare cu echipa medicală. Aceasta se întâmplă, de regulă, în cazul pacienților precum:

  • sugarii,
  • copiii mici și foarte anxioși,
  • copiii necooperanți din cauza patologiei existente.
Colaborarea cu micul pacient și părinții reprezintă cheia succesului!

Spre deosebire de maturi, copiii necesită pregătire pentru investigația de RMN atât cu, cât și fără anestezie generală. Li se vor oferi explicații simple despre ce urmează să se întâmple și de obicei procedura de scanare trezește mai mult interes decât frică. Pentru o cooperare mai eficientă se permite aducerea unui element de confort – o jucărie de pluș, o păturică. Aceasta trebuie să nu conțină elemente metalice și se va verifica înainte de examinare.

De asemenea, pentru menținerea stării de calm este foarte importantă prezența și sprijinul părinților. Un părinte/persoană de încredere poate fi prezentă în timpul examenului pentru a-l ține de mână si a-i aminti copilului să stea liniștit. Contactul tactil și vocea calmă a persoanei apropiate îl face pe copil să se simtă în siguranță.

Poate fi înlocuit RMN-ul cu alte investigații ?

Imaginile obținute prin rezonanța magnetică permit vizualizarea celor mai mici detalii anatomice, așa cum nu permite nicio altă investigație. De aceste detalii poate depinde cursul ulterior al tratamentului și, respectiv, eficiența acestuia.

Tatiana Pleșcan, medic imagist: “RMN/IRM utilizează câmpul magnetic înalt pentru a crea imagini ale anatomiei și proceselor fiziologice din organism. Prin intermediul unor tehnologii complexe, sunt colectate informații despre starea în care se află fiecare atom de hidrogen din moleculele de apă din celulele organismului nostru și acest masiv informațional este transformat ulterior în imagini cu rezoluție supremă și contrast înalt pentru fiecare țesut sau organ.”

Pacienții trebuie să știe că rezonanța magnetică nu este o investigație iradiantă, așa cum este tomografia computerizată sau radiografia (roentgen). Astfel, aceasta poate fi prescrisă copiilor de orice vârstă, este absolut nedureroasă, iar acțiunea câmpului magnetic stabil și a undelor radio folosite este complet inofensivă pentru organism.

Ce afecțiuni pot fi diagnosticate prin IRM/RMN?

Diagnosticul prin RMN / IRM poate fi necesar pentru o gamă largă de afecțiuni la copii. Acestea includ diverse patologii ale creierului, ale măduvei spinării, abdomenului, pelvisului, articulațiilor. Cel mai frecvent se apelează pentru:

  • evaluarea durerii de cap persistente, amețeli, slăbiciuni, tulburări de somn, modificări de comportament, uneori în scăderea vederii sau auzului;
  • evaluarea vorbiri întârziate sau a întârzierii dezvoltării psiho-motorii;
  • detectarea anumitor boli ale sistemului nervos, cum ar fi epilepsia sau scleroza multiplă;
  • suspiciuni de malformații congenitale, patologia perinatală, boli infecțioase;
  • diagnosticul unor afecțiuni oncologice și monitorizarea răspunsului la tratament.

În cadrul Spitalului Internațional Medpark se efectuează Rezonanța Magnetică Nucleară inclusiv în baza poliței de asigurare medicală obligatorie. Pentru aceasta este necesară indicația din partea medicului de la locul de trai (formularul 027E).

Pentru detalii și programări, contactează-ne la tel. 022 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă