Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Metodă unică și inovativă de determinare a anticorpilor COVID-19 la Medpark

Laborator
19 iul, 2021

Fiecare persoană care dorește o testare serologică pentru determinarea anticorpilor în scopul evidențierii infecției cu SARS-CoV-2, trebuie să înțeleagă ce informații îi va oferi o analiză sau alta.

Pornim de la faptul că virusul SARS-CoV-2 nu este o celulă, ci este o entitate ce are în mijlocul său o informație genetică sub forma unui lanț de ARN care este protejat de mai multe învelișuri, „ca foile unei cepe”. Fiecărui înveliș îi corespund o proteină specifică: M (membranară), E (envelove), N (nucleocapsidară). La exteriorul acestor entități sunt niște spiculi (țepișori) constituiți dintr-o proteină specifică denumită Spike. 

Fiecare dintre cele 4 tipuri de proteine ​​(M, N, E și S), conținute în virusul SARS-CoV-2, duce la formarea de anticorpi.

Anticorpii la rândul lor, pot fi de două tipuri:

  • Imunglobulină M (anticorpii care apar în fază precoce, la 3-4 zile de la infecție și ating un maxim la 14 zile) care dispar, teoretic, la 21 de zile. Cercetările din toată lumea, inclusiv din laboratorul nostru, au arătat că pot fi determinați și la 6-8 săptămâni de la infectare. 
  • Imunoglobulină G (anticorpi care apar la 14 zile) care se păstrează în corpul uman pentru o perioadă nedeterminată. Unele cercetări recente vorbesc deja despre o posibilă imunitate permanentă (pentru toată viața).

Răspunsul imun față de oricare agent viral, bacterian este particular, în funcție de anumite caracteristici precum ar fi: vârsta, starea sănătății, prezența unor comorbidități ș.a. În faza inițială, în cadrul laboratorului Medpark au fost folosiți reactivi de producție Hoffmann-La Roche, iar metoda de testare a fost ECLIA. Ulterior, specialiștii au optat pentru anticorpi de la bioMérieux, punând în practică o tehnică fiabilă, numită  electroflorescență, printr-un aparat numit MiniVIDAS.

 

 

Tehnici moderne, din sfera nanomedicinei

În ultimele 3 luni, laboratorul Medpark a luat în testare tehnici din sfera nanomedicinei. Dacă până acum se întrebuințau pentru unele tehnici linii întregi de aparate complexe, în prezent, mecanismul complet este de dimensiunea unui card bancar în care este implantată o tehnologie întreagă. Citirea reacțiilor este făcută cu sisteme laser. Aparatul oferă o metodă de cercetare avansată care poate determina în paralel cantitatea anticorpilor de tip IgM, cât și IgG.

Prezența în ser a anticorpilor anti-Spike, numiți și anticorpi neutralizanți, face imposibilă fixarea virusului SARS-CoV-2 de substratul celular. Acești anticorpi imunizanți apar atât la persoanele care au trecut prin boală, cât și la persoanele care se vaccinează. Vaccinurile cu ARN mesager duc strict la sinteza anticorpilor anti-SPIKE, blocând virusul, care nu poate intra in interiorul  celulelor, astfel acesta „moare”.

Ceilalți anticorpi, anti-N (anti – nucleocapsidari), apar doar la persoanele care au trecut în mod cert prin boală.
Timpul de analiză al aparatului este de 3 minute, el determinând atât imunoglobulină M, cât și imunoglobulină G. Practic, prin cele două teste, se poate determina dacă o persoană a trecut prin boală (marcherul trecerii prin boală), sau dacă persoana este imunizată contra SARS-CoV-2.

Mulți părinți care au trecut în mod cert prin boală vor să cunoască dacă și copiii lor au fost infectați cu virusul COVID. Astfel, aceștia apelează la serviciile laboratorului Medpark pentru efectuarea analizei de depistare a anticorpilor anti-N.

Determinarea anticorpilor anti -SPIKE și anti -N cu ajutorul nanotehnologiilor, este posibilă doar la Medpark.

Materialul biologic necesar pentru o analiză, este de 35 micro litri de sânge, iar timpul de eliberare al rezultatului este foarte scurt. Tehnica este una sigură, fiabilă, cu controale de calitate (al aparatului, al fiecărui card și al materialului de control de terța parte).

Oricine este interesat să cunoască dacă a făcut anticorpi anti-N, poate realiza un test la Medpark, fără o eventuală programare.

Spitalul Internațional Medpark dispune de un laborator modern, cu echipamente performante și specialiști înalt calificați. Colaborarea strânsă cu medicii clinicieni crește exigențele de calitate, care corespund standardelor internaționale.

Află mai mult despre laboratorul Medpark aici.