Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Chirurgia endoscopică – cea mai inovativă și eficientă metodă în tratamentul cancerului rectal

Oncologie
04 mai, 2020

Chirurgia minim invazivă videoasistată devine tot mai populară în întreaga lume, iar chirurgia rectului urmează același trend migrând de la tratamentele clasice spre tehnici moderne, mai puţin invazive și care asigură o calitate superioară a vieții pacientului oncologic.

Chirurgii oncologi Medpark practică atât chirurgia minim invazivă, cât și chirurgia clasică – în funcție de stadiul tumorii și indicațiile medicale. Există mai multe tipuri de intervenții minim invazive pentru cancerul de rect, unele disponibile doar la Medpark. Decizia despre tipul intervenției chirurgicale se ia individual pentru fiecare pacient în urma evaluării medicale de către chirurg sau în cadrul comisiei interdisciplinare „Tumoar board”.

Chirurgia transanală TAMIS – tehnică inovativă pentru țara noastră

Chirurgia transanală (transanal minimally invasive surgery) reprezintă o intervenție minim invazivă, realizată prin anus, fără incizii, ceea ce permite o revenire rapidă la funcția intestinală normală. Este standardul de aur pentru îndepărtarea polipilor benigni și a unor tumori în stadii incipiente localizate la nivelul rectului.

Cum are loc intervenția?

Operația se realizează cu un dispozitiv special, care nu necesită incizii la nivelul abdomenului. Se aplică anestezie generală, pacientul fiind poziţionat pe masa de operaţie în poziție dorsală sau ventrală (depinde de localizarea leziunii). Intervenţia chirurgicală se începe cu realizarea unei dilataţii anale, apoi se introduce un dispozitiv (portul GELPOINT) prevăzut pentru a putea introduce dioxidul de carbon și instrumentarul necesar. După identificarea leziunii, se delimitează marginile de rezecţie prin trasarea unei linii punctate cu electrocauterul la distanţa necesară pentru a avea o margine liberă de neoplazie și se realizează o rezecţie de ”grosime completă” care  îndepărtează toate straturile peretelui rectal. Defectul parietal obţinut în urma rezecţiei poate fi sau nu suturat.

TAMIS reprezintă o tehnică eficientă cu rezultate oncologice favorabile în tratamentul tumorilor rectale maligne aflate în stadiul T0 şi T1 de evoluţie. Este asociată cu o recuperare postoperatorie rapidă şi o durată de spitalizare redusă. Acest abord minim invaziv al cancerului de rect este sigur cu o rată scăzută a morbidităţii şi mortalităţii postoperatorii.

Avantajele chirurgiei endoscopice transanale:

  • Gradul de durere redus;
  • Pierdere scăzută de sânge;
  • Nivelul de infecții redus;
  • Rata de recidivă mult mai scăzută;
  • Recuperare mult mai rapidă;
  • Morbiditate și mortalitate mult mai scăzută.
Rezecția colonului prin laparoscopie

Prin abordul laparoscopic se întelege efectuarea intervenției chirurgicale utilizând anumite instrumente introduse prin incizii mici la nivelul abdomenului (porturi denumite trocare).

Se folosesc patru sau cinci trocare (de 5 mm, 10 mm şi 12 mm) care se montează după ce se face insuflarea abdomenului cu CO2. Prin aceste incizii mici se efectuează întreaga intervenție chirurgicală, în comparație cu chirurgia clasică, deschisă care necesită o incizie mediană de aproximativ 20-25 cm.

Chirurgia laparoscopică determină o recuperare postoperatorie mai rapidă caracterizată prin reluarea mai rapidă a tranzitului intestinal şi a alimentaţiei per os, precum şi printr-o durată de spitalizare mai scurtă în comparaţie cu chirurgia clasică. Este o metodă sigură pentru tratamentul cancerului de rect cu o morbiditate şi mortalitate postoperatorie care se încadrează în intervalele recomandate de ghidurile internaționale.

Indicații pentru chirurgia endoscopică:
  • Polipi rectali benigni de mari dimensiuni;
  • Cancer rectal în stadiul incipient.

Selecția corectă a pacientului care poate fi supus intervenției chirurgicale endoscopice transanale depinde de stadializarea exactă a tumorii rectale. Fiecare pacient trebuie să efectueze o colonoscopie completă, după care urmează rectoscopia rigidă care trebuie să confirme cu exactitate dimensiunile tumorii, distanța față de orificiul anal și poziționarea pe cadrane. Ecografia endorectală și RMN-ul pelvin sunt obligatorii pentru stadializarea corectă a unei leziuni potențial maligne.

De ce să alegi Centrul Oncologie Medpark:
  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24).

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă