Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Cum se poate preveni apariția edemului limfatic după operația de cancer la sân?

Oncologie
22 oct., 2020

Limfedemul este unul dintre cei mai importanți factori care determină stresul zilnic la pacientele care au suportat o intervenție pe motiv de cancer mamar, așa cum nu există un remediu pentru această afecțiune. În plus, riscul dezvoltării unui limfedem persistă pe tot parcursul vieții, deoarece se poate dezvolta la orice etapă.

Limfedemul,  numit și edem limfatic, este o afecţiune caracterizată prin acumularea în exces de lichide la nivelul ţesuturilor şi edemul (umflarea) lor. Această problemă poate apărea inclusiv după tratamentul chirurgical al cancerului mamar, atunci când ganglionii limfatici axilari sunt îndepărtați. Cea mai eficientă soluție este prevenirea apariției limfedemului, respectiv conservarea ganglionilor limfatici atunci când este posibil și chirurgia oncologică modernă oferă posibilități în acest sens. În caz contrar, limfedemul nu se tratează definitiv, însă poate fi ţinut sub control și se pot ameliora simptomele prin diferite metode.

Tipuri de limfedem

Un tip ușor de limfedem poate apărea la câteva zile după operație și, de obicei, durează puțin. Cauza nemijlocită a acestuia este traumatismul țesuturilor în timpul intervenției chirurgicale și inflamația în regiunea plăgii postoperatorii;

Limfedemul poate apărea, de asemenea, la aproximativ 4 – 6 săptămâni după operație sau radioterapie și apoi dispare în timp odată cu dezvoltarea și deschiderea căilor limfatice noi;

Cel mai frecvent și mai deranjant tip de limfedem se poate dezvolta încet, între 18 și 24 de luni sau mai mult după operație și este nedureros. Nu se îmbunătățește fără tratament ba chiar din contra, are tendința de a se agrava.

Principalele simptome ale limfedemului includ:
  • Umflarea membrelor inferioare sau/și superioare;
  • Senzaţie de căldură, roşeaţă sau mâncărime la nivelul edemului;
  • Înţepături sau senzaţie de arsură;
  • Febră sau/şi frisoane;
  • Flexibilitate redusă la nivelul articulaţiilor;
  • Durere sau presiune la locul edemului;
  • Iritaţii şi infecţii care recidivează;
  • Senzaţie de greutate sau de „piele care ţine”;
  • Îngroşarea tegumentelor (fibroză).
Cum este diagnosticat limfedemul?

Diagnosticul este de obicei evident în urma examinării fizice. Investigațiile suplimentare sunt indicate când se suspectează prezența unui limfedem secundar. Metodele de bază de evaluare a limfedemului sunt descrise în continuare.

Măsurarea dimensiunii sau a circumferinței membrelor și a volumului membrelor este cea mai utilizată metodă de diagnostic în cercetare. O bandă de măsurare flexibilă non-stretch pentru circumferințe este de obicei utilizată pentru a asigura o tensiune consistentă asupra proeminențelor țesuturilor moi, ale mușchilor și oaselor. Măsurătorile se fac atât pe membrul afectat, cât și pe cel neafectat, la nivelul mâinii, proximal de metacarpieni, încheietura mâinii și apoi la fiecare 4 sau 10 centimetri de la încheietura mâinii până la axilă. Cel mai frecvent criteriu pentru diagnostic a fost constatarea unei diferențe de ≥ 2 centimetri sau ≥ 200 ml în volumul membrelor, comparativ cu membrul neafectat sau diferență de volum de 5% sau 10% în membrul afectat.

Metoda de substituție a apei este rareori utilizată în condiții clinice din cauza problemelor de igienă și de dispersie. Pacienții scufundă brațul afectat într-un recipient umplut cu apă și deversarea apei este prinsă într-un alt recipient și cântărită sau măsurată. Această metodă nu oferă date despre localizarea edemului sau a formei membrului. Metoda este contraindicată la pacienții cu leziuni deschise ale pielii.

Perometrul cu infraroșu este un dispozitiv optoelectronic care funcționează similar tomografiei computerizate, dar folosește lumina în locul razelor X. Volumul și forma membrului pot fi măsurate și modificările de volum pot fi calculate. Perometria și circumferința membrelor sunt metode de măsurare fiabile ale modificării volumului membrelor în timp la persoanele supuse tratamentului pentru cancerul mamar.

Analiza impedanței bioelectrice măsoară impedanța și rezistența fluidului extracelular utilizând o singură frecvență sub 30 kHz. Dispozitivul utilizează valorile raportului de impedanță dintre membrul neafectat și cel afectat pentru a calcula un indice de limfedem, denumit raport L-Dex.

Prevenirea limfedemului – singura soluție definitivă

Cea mai sigură metodă de profilaxie a limfedemului este să nu se recurgă la limfodisecții axilare neargumentate. Cu acest scop, în cadrul Centrului de Oncologie Medpark se practică biopsia intraoperatorie a ganglionilor limfatici santinelă. Aceasta este o etapă foarte importantă în tratamentul chirurgical al anumitor tipuri de cancere, deoarece oferă diagnosticul de certitudine (tumoră benignă/malignă) și dictează pe loc conduita adecvată.

Dragomir Tîmbur, chirurg mamolog: “În cancerul mamar, la unele paciente boala poate da metastaze în ganglionii limfatici din axilă. Datorită biopsiei intraoperatorii putem ști pe loc dacă ei sunt sau nu afectați malign și putem să evităm excizia lor. Statisticile arată că, în stadiile incipiente, la doar 20% este necesară îndepărtarea lor (limfodisecție axilară). În lipsa acestei tehnici, ganglionii axilari ar fi îndepărtați în 100% din cazuri.”

Dacă totuși limfodisecția axilară este inevitabilă, atunci cele mai importante măsuri pe care le poate lua pacientul pentru a micșora riscul de apariție a limfedemului este să protejeze brațul de răni, infecții și să urmeze un șir de recomandări:

  • Curățați toate cicatricile postoperatorii cu apă și săpun, apoi aplicați unguent antibacterian și un pansament steril;
  • Solicitați efectuarea procedurilor medicale (injectări, prefuzii, măsurarea tensiunii arteriale, etc.) pe brațul neafectat;
  • Faceți regulat exercițiile recomandate pentru a îmbunătăți drenajul;
  • Nu purtați haine cu benzi strânse pe braț;
  • Optați pentru o dietă sănătoasă, săracă în sodiu (sare);
  • Evitați aplicarea obiectelor reci sau fierbinți pe brațul afectat, la fel evitați arsurile solare;
  • Purtați geanta sau pachetele grele pe brațul neafectat;
  • Fiți foarte atentă în timpul epilării în zona axilară și folosiți un aparat de ras curat;
  • Purtați mănuși la grădinărit și când utilizați produse de curățat puternice pentru uz casnic.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre ce puteți face pentru a încerca să preveniți apariția limfedemului. Faceți din aceste măsuri de precauție parte din obiceiurile dvs. zilnice și planificați să le urmați pentru tot restul vieții.

Dacă se dezvoltă limfedem, anunțați imediat medicul dumneavoastră. Pacienții trebuie să conștientizeze că odată apărut, limfedemul legat de cancerul mamar nu are un remediu cu eficiență absolută și măsurile medicale se concentrează pe reducerea edemului și ameliorarea simptomelor, reducând în același timp posibile exacerbări viitoare.

Măsurile terapeutice posibile presupun:
  • Managementul farmacologic al limfedemului cu benzopironuri, flavonoide, diuretice, hialuronidază, acid pantotenic și seleniu;
  • Tratamentul chirurgical pentru limfedem include anastomoze limfovenoase sau limfolimfatice microchirurgicale, rezecții de volum și liposucție;
  • Terapia decongestivă completă (CDT) este îngrijirea standard pentru limfedem în statele cu sistem medical dezvoltat, dar este consumatoare de timp, costisitoare și necesită întreținere pe tot parcursul vieții. Această abordare include drenajul limfatic manual, bandaj de compresie cu mai multe straturi, cu întindere scurtă, exerciții blânde, îngrijire minuțioasă a pielii, educație în autogestionarea limfedemului și articole de îmbrăcăminte elastică de compresie. În faza de tratament, pacienții primesc, în general, tratamente de 2 ore 5 zile pe săptămână timp de 3 până la 8 săptămâni. Odată ce faza de tratament este finalizată, pacientul continuă faza de autogestionare la domiciliu cu îngrijire și exerciții ale pielii, auto-masaj și utilizarea unui manșon și mănușă compresivă în timpul zilei și/sau bandajarea brațului noaptea. Este necesară respectarea pe tot parcursul vieții a schemei de tratament prescrise pentru a preveni progresia bolii.

Pentru a reduce riscul de limfedem și pentru a menține un management optim al limfedemului, auto-îngrijirea de către pacient este în cele din urmă absolut necesară pentru a promova drenajul limfatic și a preveni inflamația-infecția.

Centrul de Oncologie Medpark oferă suport deplin pacientelor cu cancer mamar, începând de la screening, metode avansate de diagnostic până la tratamente conservatoare și radicale, oncologie medicală (chimioterapie, terapie țintită, imunoterapie) și monitorizare post-tratament. Pentru mai multe informații despre diagnosticul și tratamentul cancerului mamar la Medpark accesează linkul.

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă