Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Luptând cu boala și nevoită să fugă din calea gloanțelor

Noutăți
18 iun, 2022

Viață

Până la începutul acestui an, viața Elenei Grobova din orașul Harkiv, Ucraina își urma cursul firesc. Pentru a-i putea întreține pe mama și cei doi fii ai săi, muncea necontenit la mașina de cusut, fără a simți când zboară timpul, astfel că uneori lucra chiar și câte 15 ore pe zi. Munca de croitoreasă îi aducea multe satisfacții, chiar dacă deseori era extenuantă. În puținul timp liber se dedica pasiunilor sale, una dintre ele fiind brodarea cu mărgele a tablourilor, pe care le oferea cu drag prietenilor și apropiaților.

Cancer

La începutul lunii ianuarie, Elena a sesizat cu îngrijorare că îi creștea rapid burta. Nu a stat pe gânduri și s-a programat imediat pentru a efectua investigațiile necesare la un centru medical din Harkiv. Ceea ce a aflat, însă, a fost șocant: suferea de cancer ovarian.

„Când mi-au spus că am cancer, am trăit un șoc greu de descris în cuvinte. Îmi veneau încontinuu tot felul de întrebări: „Oare de ce mi se întâmplă mie asta? Care o fi cauza?” Imediat după confirmarea diagnosticului am început să caut și să mă interesez de tipurile de tratament existente. Mi-am spus ferm că nu am timp de boală, că îmi doresc să trăiesc și că trebuie să mă fac bine cât mai rapid, deoarece am o familie care contează pe mine.”

La scurt timp, Elena a fost supusă intervenției chirurgicale în orașul său. I-au fost înlăturate tumoarea și organele reproductive afectate. Tratamentul presupunea și chimioterapie, iar prima ședință era programată pentru 24 februarie. În acea zi, însă, în Ucraina a început războiul.

„Nu am mai reușit să merg la ședința de chimioterapie programată. Făcusem și un set de analize de laborator, dar nu aveam timp nici măcar să aștept rezultatele. Am fost nevoită să plec cât mai repede din fața războiului, cu toate că mă deplasam extrem de greu, cu dureri mari, rana de după intervenție nefiind încă cicatrizată. Cei dragi m-au ajutat și am reușit să ne refugiem aici, în Moldova.”

Dar ședințele de chimioterapie nu mai puteau fi amânate, trebuia să le înceapă fără întârziere. Imediat ce a ajuns în Moldova, Elena a început să caute o instituție medicală pentru a urma tratamentul.

„Am aflat că pot face chimioterapie la Spitalul Internațional Medpark. I-am contactat și le-am relatat situația cu care mă confruntam. Așa am cunoscut-o pe doamna doctor Olga Vakulchyk, care este o profesionistă desăvârșită. A știut ce anume să mă întrebe și cum să-mi adreseze întrebările, astfel încât am putut să-i povestesc totul în detalii și mi-a înțeles disperarea. Între timp, cei de la spitalul din Harkiv mi-au trimis toate actele medicale care confirmau diagnosticul și investigațiile efectuate, așadar am început imediat tratamentul cu ajutorul doamnei doctor. Sunt fericită că personalul Medpark a fost alături de mine în aceste momente pline de durere și disperare. Mă simt extrem de norocoasă că am întâlnit-o pe doamna Vakulchyk – este un medic cu har de la Dumnezeu.”

Olga Vakulchyk, medic oncolog chimioterapeut: „Elena Grobova este una dintre pacientele în care am văzut atât de multă putere și dorință de viață, încât eram sigură că va urma tratamentul până la final. Venită din Ucraina, fără acte și fără rezultatele medicale, a trecut cu mult curaj peste ședințele de chimioterapie, recomandările echipei de medici și toate indicațiile medicale. În ochii acestei doamne am văzut viața, pentru că își dorea din toată inima să revină la familie și la activitățile ei, iar acest lucru ne-a reușit!”

Cancer Viață

Elena a încheiat cu succes ședințele de chimioterapie, iar cei doi fii și mama sa i-au fost alături în toată această perioadă, dându-i aripi și motivând-o să-și păstreze pofta de viață.

„Acum mă simt mult mai bine, mă consider sănătoasă. Efectele și reacțiile chimioterapiei sunt temporare și vor trece. Însă cancerul m-a făcut să înțeleg cu certitudine un lucru: este nevoie să mă iubesc mai mult și să am mai multă grijă de propria mea persoană. Le sugerez tuturor femeilor să nu uite de sine, să învețe să se prețuiască mai mult și să creadă cu toată ființa lor că orice problemă are o soluție. E important să rămânem cât mai optimiști și să înfruntăm cu demnitate provocările, deoarece gândurile se materializează, iar bolile sunt trecătoare.”

 

Centrul de Oncologie Medpark – Țintim Cancerul Împreună

www.medpark.md | (+373) 22 40 00 40