Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Premieră națională absolută în neurochirurgie: Anevrism cerebral tratat cu succes prin embolizare la Medpark

Noutăți
05 iun, 2014

Premieră absolută în domeniul neurochirurgiei din Moldova. O femeie în vârstă de 75 de ani din mun. Chișinău a fost salvată prin intermediul embolizării unei fistule carotido-cavernoase, o afecţiune provocată de deficiența circulației sângelui în creier, care poate determina hemoragie cerebrală. În locul operației clasice, pacienta a fost supusă unei intervenții moderne, practicate până acum doar în spitalele din Occident. Primul caz de embolizare din R. Moldova a fost realizat de o echipă de medici de la spitalul Medpark, asistați de un specialist din România.

Fistula carotido-cavernoasă este cauzată de comunicarea anormală dintre sistemele venos și arterial la nivel de creier. Sângele arterial pătrunde sub presiune înaltă în sinusul cavernos și, din cauza deficienței, determină formarea unei umflături (anevrism) sub forma unei bule, la nivelul venei de drenaj. Ca rezultat, bolnavii suferă de dureri puternice de cap și de ochi, însoțite de înroșirea globului ocular. Consecința cea mai gravă, care poate fi fatală sau poate cauza dizabilități, constă în subțierea pereților și spargerea anevrismului.

Embolizarea, tratamentul la care au recurs în premieră națională specialiștii de la Medpark, este o tehnică modernă prin care anevrismul cerebral (umflătura sub formă de bulă) este blocat, lăsând sângele să circule normal prin artere. Procedura se realizează sub anestezie locală sau generală şi are marele avantaj de a fi o intervenţie minim invazivă. În plus, spre deosebire de chirurgia clasică, necesită timp redus de spitalizare, recuperarea pacientului fiind mult mai rapidă.

„Embolizarea prin coiling (înfășurare sau blocare), realizată în cadrul Spitalului Internaţional Medpark, este o premieră absolută pentru ţara noastră. Până în prezent, în astfel de cazuri se aplica o metodă mult mai complicată, numită obturaţie cu balonaşe detaşabile. Dar nici aceste intervenţii nu au avut o frecvenţă prea mare. În ultimii 20-25 de ani au fost realizate cel mult 20 de astfel de proceduri”, conchide domnul Adrian Danu, medic neurochirurg, Medpark.

Femeia salvată a fost diagnosticată în urma unei tomografii computerizate. Intervenţia de embolizare a durat trei ore şi a fost finalizată cu succes.

„Suntem mândri de această performanţă importantă pentru noi. Ne bucurăm că astfel avem posibilitatea să salvăm mai multe vieți umane şi că suntem capabili să ţinem pasul cu spitalele occidentale de elită, oferind soluţii terapeutice, cel puţin la fel de bune, acasă, în Moldova. În același timp, această reușită este o confirmare în plus pentru noi că pe lângă tehnologiile de ultimă generație, avem specialişti bine pregătiţi. În prezent, Medpark este singura instituţie medicală din țară care are posibilitatea să realizeze proceduri de embolizare atât pentru fistule carotido-cavernoase, cât şi pentru alte afecțiuni, precum fibromul uterin”, a informat audiența doamna Olga Șchiopu, Director Medical Medpark.

Anevrismul cerebral poate fi congenital sau dobândit, de exemplu, prin traumatism cranian, afectând în special populaţia adultă activă între 35 şi 50 de ani. Femeile sunt de 1,5 ori mai frecvent afectate decât bărbații.

Studiile atestă că anevrismul cerebral face parte din categoria bolilor „silent killer”, deoarece produce simptome doar atunci când se rupe. 15% din pacienţii cu hemoragie intracraniană mor înainte de a ajunge la spital, iar 40% decedează în primele 30 de zile. Dintre supravieţuitori, jumătate rămân cu deficienţe neurologice, iar cealaltă jumătate se recuperează fără sechele, dacă apelează în primele 72 de ore la un specialist.

Prima intervenție prin embolizare a fost efectuată de către dr. Adrian Danu, medic neurochirurg, dr. Kalamaghin Serghei, medic anestezist-reanimatolog din cadrul Medpark, în colaborare cu dr. Mihai Creţeanu Jr., medic radiolog cu competenţe în radiologie intervenţională, specialist din România.

Despre Spitalul Internaţional Medpark

Spitalul Internaţional Medpark a fost inaugurat în Republica Moldova în anul 2011, fiind primul şi cel mai mare spital multidisciplinar privat din ţară.

Conceput ca un centru de excelenţă, Medpark dispune de săli de operaţie şi rezerve de spitalizare ultradotate, maternitate, laborator propriu de analize, policlinică şi departamente de imagistică care oferă servicii medicale de top precum: rezonanţă magnetică, tomografie computerizată, angiografie digitală, osteodensitometrie, radiologie şi mamografie, endoscopie, ecografie şi ultrasonografie de înaltă rezoluţie.

Deschis 24/24 ore şi 7/7 zile, spitalul oferă servicii medicale de înaltă calitate în conformitate cu standardele şi practicile internaţionale, egale cu cele ale instituţiilor medicale lideri pe piaţa internaţională. Graţie unei infrastructuri moderne şi a unei echipe înalt calificate ce monitorizează încontinuu calitatea îngrijirii medicale, serviciile oferite la Medpark garantează siguranţa şi satisfacţia pacienţilor.