Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Tratamentul chirurgical al cancerului de vezică urinară la Medpark

Noutăți
22 iun, 2020

Cancerul de vezică urinară este al 9-lea cel mai frecvent întâlnit în lume, cu o incidență mai mare în rândul bărbaților. Specificul acestei patologii, modul în care afectează calitatea vieții, dar și rata înaltă de recidive reprezintă adevărate provocări pentru medicii urologi și oncologi.

Se disting mai multe tipuri de tumori care pot apărea la nivelul vezicii urinare și al tractului urinar, dar peste 90% o reprezintă carcinoamele uroteliale, care provin din uroteliu, un strat al mucoasei vezicale. Mai rar se întâlnește carcinomul cu celule scuamoase, cancerul papilar, adenocarcinomul și altele.

Ar trebui să vă adresați la medicul urolog dacă observați:

  • Prezența sângelui sau a cheagurilor de sânge în urină (hematurie)
  • Durere sau senzație de arsură în timpul urinării
  • Urinare frecventă, inclusiv în timpul nopții
  • Nevoie de urinare fără posibilitatea de a o face
  • Dureri de spate

Metode de diagnostic

Diagnosticul de cancer vezical poate fi stabilit sau exclus în urma consultației medicului, care va analiza acuzele, istoricul medical și va recomanda alte investigații dacă sunt necesare: analize de laborator, cistoscopie, investigații imagistice sau biopsie.

Biopsia este cea mai informativă, dar și invazivă metodă de diagnostic și se utilizează doar la recomandarea medicului. Procedura constă în prelevarea porțiunilor din țesuturile afectate și analiza lor sub microscop, în laborator. Rezultatele biopsiei pot arăta:

  • Gradul de răspândire al tumorii în țesuturile vezicale
  • Stadiul tumorii

Stabilirea cu exactitate a diagnosticului este esențială în deciziile ulterioare privind tactica de tratament: chirurgie, chimioterapie, terapie țintită, radioterapie ș.a. sau combinația acestora. Cazurile complicate sunt analizate la Medpark în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare (Tumor Board), care decide împreună  planul de tratament.

Tratamentul  chirurgical al tumorilor vezicale

Intervenția chirurgicală este necesară în cazul formațiunilor de volum a a vezicii urinare. Inițial se practica intervenție endoscopică cu scop de inlaturare a tumorii sau de prelevare de țesut pentru biopsie. Țesutul înlăturat este expediat la examenul histopatologic și în baza rezultatului se stabilește tactica ulterioră de tratament. Aceasta constă în tratament chirurgical endoscopic rezecție transuretrală a vezcii urinare , cu uleterior terapie citostatica intravezicală sau cistectomie parțială sau cistectomie radicală.

Medpark oferă suport complet pacienților oncologici

Echipa oncologică Medpark constă din specialiști chirurgi, oncolog medical, morfopatolog, radiolog-imagist, radioterapeut, psihoterapeut și asistente medicale specializate. În funcție de specificul afecțiunii se pot alătură și medici din alte domenii sau se poate reuni o comisie internațională, în colaborare cu partenerii de peste hotare pentru a asigura managementul complet al afecțiunii de la diagnostic până la monitorizare post-tratament.