Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Beneficiile alăptării la sân

Articole
23 iul., 2021

Cea mai prețioasă hrană pentru orice nou-născut este laptele matern. Supranumit ”hrană-vie”, laptele matern este înalt apreciat de breasla oamenilor de știință datorită proprietăților unice.

Alăptarea la sân formează un fon emoțional pozitiv pentru copil. Este știut că atașarea unui micuț la sân este un proces magic ce contribuie la formarea ulterioară a caracterului psiho-emoțional benefic. În timpul alăptării, copilul simte mirosul mamei, fapt care îi conferă o stare de încredere. La fel, micuțul poate auzi bătăile inimii mamei sale, moment irepetabil de legătură.

Laptele matern reduce riscul îmbolnăvirilor. Este un fapt confirmat că bebelușii care sunt alăptați în primele șase luni de viață, au tensiunea arterială mai scăzută decât copiii care sunt alăptați cu lapte formulă. De asemenea, laptele matern contribuie la reducerea incidenței la bolile alergice, fiind un ”vaccin” natural pentru întărirea imunității.

Alăptarea însoțită de dureri spune despre o poziționare incorectă a copilului la sân. Dacă alăptarea bebelușului este însoțită de dureri, găsiți o altă poziționare. Este important ca pruncul să prindă bine mamelonul pentru a evita problemele medicale ca: mastita sau angorjarea sânului. Mama trebuie să ia o poziție confortabilă, relaxantă, folosind ades o pernuță pe post de suport al copilului. În primele luni de viață, copilul ia între 8 și 12 alăptări pe zi.

Stocarea laptelui matern trebuie realizată în condiții maxime de igienă. În limitele posibile, acordați un spațiu separat în frigider pentru recipientele în care se păstrează laptele matern. Unele mame produc lapte în cantități mai mari, acest fapt fiind un plus mare, deoarece alimentul poate fi stocat și păstrat la rece mai mult timp. În comerț puteți găsi pungi cu vacuum speciale de depozitare, pe care puteți indica data și ora când laptele a fost pus la păstrare. Începeți întotdeauna cu laptele mai ”vechi”.

Când și cât trebuie să alăptez? Sintagma ”alăptatul pe ore” nu mai este recomandată. Consultanții în alăptare încurajează hrănirea copilul la cerere. Copilul îți dă de înțeles când este înfometat, dar asta nu o scutește pe mămică să monitorizeze intervalele între ședințele de alăptare. În funcție de vârsta copilului, periodicitatea alimentației la sân se schimbă, iar odată cu începerea diversificării alimentației, copilașul poate suge mai puțin lapte.

Pe lângă avantajele legate de sănătate, alimentația copilului la sân oferă și un important plus economic. Laptele proaspăt al mamei este mereu la îndemână, nu trebuie să vă sculați din pat în toiul nopții pentru a steriliza sticluțele, tetinele și pentru a măsura temperatura optimă a apei destinată formulei. Toate aceste momente pot fi excluse dacă veți opta pentru alăptarea la sân.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă