Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Fibrilația atrială, tratată în premieră prin metoda ablației cu radiofrecvență, în cadrul intervențiilor pe cord deschis

Cardiochirurgie
15 aug., 2016
Bolile de inimă ucid tot mai mulți moldoveni, acestea fiind principala cauză a mortalității în țara noastră, dar și în lume. În prezent, una dintre cele mai răspândite afecțiuni cardiologice este aritmia – dereglarea ritmului cardiac. Această tulburare poate sau nu fi resimțită. În mod normal, frecvența inimii se încadrează între 60 și 100 de bătăi pe minut, orice valoare care depășește această limită este considerată o anomalie a ritmului cardiac sau aritmie. Iar un ritm complet dezordonat al bătăilor inimii se numește fibrilație atrială, „ucigașul din umbră” care provoacă accidentul vascular cerebral și nu numai. Mai mult, la anumiți pacienți, fibrilația atrială poate fi asociată și cu alte vicii cardiace, ceea ce face tratamentul mai complicat.

Specialiștii de la Spitalul Internațional „Medpark” au reușit să restabilească ritmul cardiac normal la pacienți cu patologii cardiace asociate. În premieră, au fost efectuate proceduri medicale denumite ablație cu radiofrecvență, în cadrul intervențiilor pe cord deschis.

Precum știm, inima este un motor cu o „comandă electrică”, formată din două atrii și două ventricule. În situația în care un pacient suferă de fibrilație atrială, atriile, acolo unde este generatorul electric (nodul sinusal) al cordului, nu mai generează impulsuri electrice așa cum ar trebui, nu se mai contractă corespunzător, au o activitate electrică total haotică și lipsită de eficiență mecanică.

Potrivit chirurgului cardiovascular Aureliu Batrînac, care este și directorul medical al spitalului „Medpark”, fibrilația atrială face ca umplerea și performanța inimii să scadă cu aproape 25 la sută. ”Atunci când contracțiile nu sunt regulate, atriile inimii fibrilează, altfel spus se formează niște valuri, se pot crea condiții de formare a cheagurilor de sânge. Acestea, împinse de circulația arterială, pot ajunge la nivelul unor vase cerebrale și pot astupa vasele sangvine. În consecință, ne putem alege cu cea mai de temut complicație – ictusul sau accidentul vascular cerebral. Totodată, aceste cheaguri pot migra prin artere spre mâini, picioare, rinichi. În felul acesta ne pot pune viața în pericol.”

Printre simptomele fibrilației atriale se numără pulsul neregulat, lipsa de aer, senzația de leșin, oboseala, amețelile, durerile toracice etc.

Dereglările ritmului cardiac sunt tratate în mare parte cu medicamente. Tratamentul medicamentos își face însă efectul în maximum 50% dintre cazurile de fibrilație atrială asociate cu alte boli cardiace. În consecință, este recomandat tratamentul chirurgical.

În iulie, medicii de la „Medpark” au efectuat trei intervenții chirurgicale, în premieră, prin metoda ablației cu radiofrecvență, în cadrul operației pe cord deschis, pentru corecția altor defecte ale inimii.

Ablația cu radiofrecvență constă în distrugerea sau cicatrizarea țesutului inimii, care provoacă bătăile anormale ale cordului, cu ajutorul unui electrod bipolar. Dacă s-ar efectua doar procedura ablației, atunci accesul la atrii s-ar face prin intermediul cateterelor. Dar având în vedere faptul că are loc o intervenție pe cord, cutia toracică este deja deschisă, ablația cu radiofrecvență se efectuează concomitent cu intervenția.

Astfel, în timpul operației, cu ajutorul electrodului bipolar, care seamănă cu un foarfece și ale cărui capete metalice transmit unde cu radiofrecvență, se presează țesutul problematic de la nivelul atriului. Căldura generată de capetele metalice arde țesutul și îl coagulează, formând astfel niște cicatrici lineare, care întrerup transmiterea ulterioară a impulsurilor electrice neregulate.

Tehnica clasică folosită pentru tratamentul fibrilației atriale presupune multiple tăieturi efectuate cu bisturiul pe atriile cordului, după care acestea sunt cusute. Intervenția respectivă poartă denumirea de „Cox Maze” sau „Cut and Sew”. Aceasta dă rezultate, dar este laborioasă și necesită mult timp. În cazul în care pacientul are nevoie de alte proceduri pentru repararea defectelor inimii, tehnica adăugătoare de tratament a fibrilației atriale poate fi prea lungă și crește riscul operației.

În prezent, datorită posibilității de tratare a fibrilației atriale cu aparatul cu radiofrecvență, concomitent cu alte proceduri, se obține o economie considerabilă de timp și reducerea riscurilor sau complicațiilor post-operatorii. Ablația cu radiofrecvență este una dintre cele mai eficiente proceduri de tratare a aritmiilor, concomitent cu tratamentul chirurgical al altor vicii cardiace.

„Pacienții operați la „Medpark” și-au restabilit bătăile normale ale inimii chiar a doua zi. Este de menționat însă că pentru reușita acestor intervenții este foarte importantă adresarea la timp la medic”, a menționat pentru e-medicina.md medicul Aureliu Batrînac.

Potrivit statisticilor efectuate de Centrul Național de Management în Sănătate, anul trecut, în Moldova, 23037 de oameni au murit în urma maladiilor cardiovasculare, cu aproximativ 200 mai mulți decât în 2014. Din nefericire, cifrele celor care își pierd viața din cauza maladiilor cardiovasculare cresc an de an.

Organizația Mondială a Sănătății constată că, până în anul 2050, numărul pacienților care vor suferi de fibrilație atrială la nivel mondial va ajunge la 30 de milioane.

Sursa: www.e-medicina.md

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă