Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Dr. Daniela Ivanov, cardiolog: „Atenție la durerea toracică – simptomul care te trimite la medic!”

Cardiologie
31 mart., 2016

Durerea toracică reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze care îi fac pe pacienți să se adreseze la Unitatea Urgențe Medpark. Este un simptom alarmant, de care trebuie să țină cont orice persoană, deoarece uneori reprezintă o urgență majoră, care amenință viața. Chiar dacă majoritatea cazurilor de durere în piept nu prezintă riscuri, pacientul trebuie să fie informat, pentru că, în cazul apariției simptomelor, să știe cum să procedeze și când să apeleze la medic. La Centrul Cardiologic Medpark orice durere precordială este abordată în mod individual, pentru a exclude sau a confirma diagnosticul și pentru a evita complicațiile fatale. Obiectivul major este diferențierea unei dureri toracice acute de cea cronică, identificarea situației de urgență, abordarea rapidă și corectă a tratamentului. Iar în caz de necesitate, echipa medicală este gata să rezolve problema prin intervenție minimi invazivă sau chirurgicală urgentă.

Ce este durerea toracică?

Durerea în piept, care include orice fel de durere sau disconfort în zona dintre partea superioară a abdomenului şi partea inferioară a gâtului, se numește durere toracică. Poate apărea la orice persoană de orice vârstă şi poate fi ascuţită, surdă, ca o senzaţie de apăsare, frigere, înțepare, strivire, pulsaţie, ruptură sau spasm.

Durerea toracică nu trebuie neglijată, deoarece poate reprezenta un simptom grav, asociat cu atacul de cord și alte boli de inimă. Dar poate apărea şi într-o largă varietate de alte afecţiuni sau ca urmare a unor condiţii uşoare sau moderate, cum ar fi consumul excesiv de cafea, indigestia, hiperventilaţia sau un atac de panică.

Cauzele cardiace ale durerii toracice

Durerea resimțită în piept poate avea numeroase cauze de natură cardiovasculară.
Acute:

sindromul coronarian acut (angina pectorală instabilă și infarctul miocardic acut);
disecția sau ruptura anevrismului de aortă;
pericardita cu tamponadă cardiacă;
embolismul pulmonar;
miopericarditele.

Cronice:

angina pectorală;
aritmiile;
stenoza aortică etc.

Cauzele extracardiace ale durerii toracice

Unele dureri în piept nu au legătură cu sistemul cardiovascular, fiind de origine:

  • pulmonară – pneumotorax, pleurezii și pneumopatii infecțioase;
  • esofagiană – reflux gastro-esofagian cu esofagită, spasm esofagian, disfagie;
  • abdominală – ulcer gastroduodenal, pancreatită, litiază veziculară, apendicită, abces;
  • musculoscheletală – costocondrită, toracalgie vertebrogenă;
  • neurologică sau psihogenă – neuralgie intercostală, herpes zoster, atac de panică, anxietate;
  • traumatică – ruptură de esofag, fracturi costale etc.
Care sunt simptomele durerilor toracice?

Simptomatica depinde în mare parte de cauza durerii. Dar – atenție! – există cazuri de urgențe majore cu tablou clinic atipic, care necesită consultația medicului specialist. Doar cardiologul poate confirma sau exclude diagnosticul și va recomanda efectuarea unor teste specifice.

Durerea cardiacă acută (de exemplu: în cazul infarctului miocardic acut), va avea un caracter de frigere, apăsare, sufocare sau strângere, care apare de obicei în piept și iradiază în gât, maxilarul inferior, mână și omoplatul stâng. Deseori este cu debut acut, crește rapid în intensitate (în câteva minute), se intensifică la un efort minimal și nu se modifică la palpare sau la schimbarea poziției corpului, nu cedează la medicația cardiacă obișnuită de urgență (pe care pacientul o cunoaște), deseori fiind însoțită și de alte simptome – vertij, dispnee, palpitații, transpirații reci sau chiar stare sincopală. În unele cazuri atipice, durerea poate iradia în abdomen, mimând simptome gastrologice. De obicei, afectează pacienții cunoscuți cu patologie cardiacă sau persoane relativ tinere, dar cu multipli factori de risc cardiovascular, cum ar fi fumatul, obezitatea, diabetul zaharat, nivelul crescut de colesterol, hipertensiunea arterială.

Durerea cardiacă cronică se manifestă aproximativ la fel, doar că nu debutează acut, dispare la încetarea efortului sau la administrarea de medicație specifică, deseori este însoțită de dispnee

Durerea de cauză extracardiacă (de exemplu: de cauză neurologică sau musculoscheletală) este deseori cu debut lent, localizată precordial, cu localizare fixă (pacientul poate indica cu degetul locul durerii), apare și dispare indiferent de efortul fizic, are intensitate stabilă, se modifică la palpare, la schimbarea poziției corpului sau la inspir, durează ore sau zile și, de obicei, cedează la tratament antiinflamator, fizioterapeutic sau sedativ.
Durerea precordială de cauză gastrologică sau pulmonară de multe ori este însoțită și de alte simptome, cum ar fi grețurile, voma, febra, tusea etc., deseori după suportarea unei infecții.

Când trebuie să te adresezi la medic?

Atunci când durerea a debutat acut și crește în intensitate rapid și/sau este însoțită de alte simptome (dispnee, vertij, stare sincopală, palpitații, grețuri, vomă, dureri abdominale), apelează imediat la medic! În cadrul Centrului Cardiologic Medpark, evaluarea durerii precordiale acute va începe cu o analiză detaliată (simptomele, momentul și circumstanțele apariției, durata și caracterul durerii, legatura cu efortul fizic, datele anamnestice, examenul medical obiectiv), fiind urmată de evaluări specifice (ECG, radiografie toracică, ecocardiografie, teste de laborator specifice, inclusiv analiza gazelor sangvine și a saturației de oxigen în sânge), iar în caz de necesitate – tomografie computerizată sau alte investigații specifice.

Tratamentul durerii toracice la Centrul Cardiologic Medpark

Abordarea tratamentului pentru durerea toracică se va face în funcție de diagnosticul stabilit. Medpark dispune de gama completă de servicii de diagnostic și tratament modern al durerii precordiale. În cele mai simple cazuri, când un diagnostic de durere acută este exclus, se va prescrie tratamentul medicamentos corespunzător. În cazul unei dureri acute cardiace suspecte sau după confimarea sindromului coronarian acut se va aplica tratamentul rapid de urgență – coronaroangiografia cu implantare de stent sau consultul de urgență al cardiochirurgului. În cazul unei patologii chirurgicale acute extracardiace, chirurgul generalist sau, după caz, toracalist va efectua intervenția chirurgicală de urgență.

Este de menționat faptul că doar la Medpark este posibilă această abordare, datorită funcționării unui algoritm de management urgent și complex de consultanță: investigații de laborator și instrumentale, stabilirea rapidă și precisă a diagnosticului, tratamentul terapeutic/chirurgical de urgență – toate fiind disponibile sub același acoperiș.

Autor: Daniela Ivanov, medic cardiolog, categoria superioară, şef de departament în cadrul Centrului Cardiologic Medpark, cu o experiență de peste 12 ani în domeniul cardiologiei.

* * *

De ce să alegi serviciile Centrului Cardiologic Medpark:
  • Suntem singurul centru din Republica Moldova care posedă toate etapele de diagnostic şi tratament în afecţiunile inimii, inclusiv cardiochirurgie;
  • Reunim cei mai buni specialişti în chirurgie cardiacă şi chirurgie intervenţională, atât din ţară, cât şi de peste hotare;
  • Avem un departament consultativ specializat, unde primești oricând consultațiile necesare pentru problemele tale de inimă;
  • Dispunem de cele mai performante echipamente medicale, care permit un diagnostic sigur și rapid, iar ulterior – un tratament corect;
  • Acreditarea internaţională a Joint Comission International garantează siguranţa actului medical şi cele mai bune rezultate;
  • Suntem la dispoziţia ta 24 din 24 ore, 7 din 7 zile şi putem interveni oricând pentru orice urgență cardiovasculară.
Cadou din inimă de la Medpark

Deoarece toate tratamentele cardiologice de succes încep cu vizita la cardiolog, Medpark te invită să beneficiezi de oferta unică Medpark pentru inima ta: până pe 15 aprilie 2016 ai 50% reducere la consultațiile cardiologilor și 20% reducere pentru toate investigațiile ulterioare, recomandate de cei mai buni specialiști ai Centrului Cardiologic Medpark. Te așteptăm la o consultație. Programează-te la numărul 0 22 40 00 40!

De 5 ani Medpark are grijă de inima ta.
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă