Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Infertilitatea secundară

Articole
18 iun., 2020

Infertilitatea secundară este incapacitatea de a obţine o sarcină după o sarcină anterioară, indiferent dacă a existat sau nu o naștere a unui copil viu. 11% de cupluri din SUA, care au deja un copil, se confruntă cu infertilitatea secundară- aproape 4 milioane de familii, sau aproximativ jumătate din toate cazurile de infertilitate. Infertilitatea secundară are multe similitudini cu infertilitatea primară (când femeia nu a fost însărcinată niciodată) – o femeie, care anterior a avut sarcină, nu a mai putut să rămână însărcinată după un an de sex regulat neprotejat.

Asociația Națională a Infertilității, SUA, se referă la infertilitatea secundară ca la un „diagnostic foarte izolant … care vine cu setul propriu de stigmatizare și nevoi de sprijin.” Atunci când un cuplu cu infertilitate secundară are deja un copil, primeşte adesea mult mai puțin sprijin social, decât cuplurile care se confruntă cu infertilitate primară. Le este mult mai greu să obțină ajutor şi adesea aud comentarii insensibile din partea celorlalți. Sentimentele de tristețe, furie sau frustrare sunt însoţitorii oricărui diagnostic de infertilitate, dar faptul ca ei sunt deja părinţi poate adăuga complexitate. RESOLVE subliniază că şi medicii pot minimaliza de multe ori posibilitatea  infertilităţii secundare la pacientii lor anterior fertili și să îi încurajeze să „mai încerce” singuri şi astfel ei pot pierde în zadar prea mult timp preţios.

Cauzele infertilității secundare în multe cazuri sunt aceleași ca și pentru infertilitatea primară.

Problemele legate de vârstă sunt un motiv frecvent, care explică și creșterea numărului de cazuri, deoarece femeile așteaptă mai mult înainte ca să decidă să conceapă. Dacă femeia are un copil născut la 30-35 de ani și planifică următorul copil câțiva ani mai târziu, obţinerea unei noi sarcini ar putea fi mult mai problematică. Fertilitatea scade brusc pe măsură ce femeia înaintează în vârstă și este mai dificil să rămână gravidă după vârsta de 35 de ani, iar dacă sarcina a survenit – creşte mult rata de pierdere a sarcinii.

Mulţi nu înțeleg pe deplin cât de tare scade fertilitatea odată cu vârsta și au un fals sentiment de securitate. La aceasta contribuie mult şi mass-media care demonstrează femei în vârstă care nasc copii. Nu se spune, însă, că aceste femei aproape întotdeauna concep prin fertilizare in vitro (FIV) și au folosit, probabil, ovocite donate de la femei mult mai tinere.

Declinul legat de vârstă în ceea ce privește fertilitatea este demonstrat şi de datele Societăţii pentru Tehnologii de Reproducere Asistată (SART) din SUA, care arată că rata natalității folosind FIV este de 53% pentru femeile mai tinere de 35 de ani, 40% pentru femei cu vârsta între 35-37 ani, 26% pentru vârsta 38-40 ani, 12% , pentru 41-42 ani și 3,9% pentru femeile cu vârsta peste 42 de ani. Este atât de demonstrativă această statistică! Vârsta e un factor foarte important, care nu poate fi influienţat în niciun fel!

Vârsta mai mare este asociată cu creșterea incidenţei problemelor hormonale reproductive, patologiilor glandei tiroide, dereglărilor ovulatorii  și menstruale, infecțiilor care pot afecta trompele uterine, fibroamelor sau polipilor uterini, endometriozei, adenomiozei și obezităţii. Creșterea vârstei este întotdeauna asociată cu o calitate şi/sau o cantitate redusă de ovocite.

Dificultatea de a obţine o nouă sarcină poate fi legată şi de complicaţiile sarcinii anterioare. Pot crea probleme cicatricile pe uter după o naştere prin operaţie cezariană, sau se pot forma sinechii (cicatrici, aderenţe) în cavitatea uterină după un chiuretaj pentru un avort spontan sau retenţie a unor fragmente placentare sau hemoragii după naştere. Orice tip de intervenții chirurgicale la nivelul uterului, trompelor, ovarelor, pelvisului poate avea un impact negativ asupra fertilităţii ulterioare.

Ca și în cazul infertilității primare, bărbații pot avea un rol – un bărbat care are un copil nu e scutit de riscul infertilităţii pe viitor. 90% din cazurile de infertilitate masculină se datorează unei combinații de număr scăzut de spermatozoizi, spermatozoizi de calitate slabă sau ambele. Există multiple explicații pentru scăderea calității spermei. Un lucru important în infertilitatea secundară este că bărbatul devine mai în vârstă împreună cu femeia. Stresul, obezitatea, abuzul de alcool sau droguri, fumatul, expunerea la anumite substanțe chimice  pot avea un efect negativ. Orice boală cronică poate afecta și sperma.

Infertilitatea secundară pentru o femeie poate fi uneori asociată cu un nou partener, care ar putea avea probleme pe care primul partener (cu care a rămas gravidă înainte) nu le-a avut. Orice cuplu trebuie să consulte un specialist în fertilitate dacă au relații sexuale neprotejate regulate timp de un an, iar femeia e mai tânără de 35 de ani.  Acest termen e de 6 luni dacă femeia are peste 35 ani, şi imediat dacă femeia are 40 de ani sau mai mult. Dar dacă ciclurile menstruale sunt neregulate, abundente, există probleme hormonale, obezitate, fibroame, endometrioză, adeziuni pelvine sau alte probleme de sănătate, specialistul reproductolog trebuie consultat imediat, indiferent de vârsta femeii. Poate fi prematur să se înceapă tratamentul, şi reproductologul va sfătui să se mai aştepte, dar este important să se cunoască care este situația și ce se poate face.

Este necesară o evaluare minuțioasă a cuplului pentru a identifica factorii cauzali şi pentru a alege tratamentul adecvat. Se va evalua starea actuală de sănătate, istoricul medical, schimbări ale stilului de viață de la sarcina precedentă. Bărbaților aproape întotdeauna li se va indica o analiză de spermă pentru a testa numărul, motilitatea și forma spermatozoizilor, precum și alte caracteristici. Femeile vor fi întrebate despre ultima lor sarcină și despre orice complicații apărute. Istoricul ciclului menstrual și timpul trecut de la ultima folosire a oricărui fel de  contracepție sunt importante. Testele de sânge vor avea în vedere nivelurile hormonilor asociaţi reproducerii, precum: AMH (hormonul antimüllerian), un biomarker pentru rezerva ovariană sau potențialul de fertilitate; TSH (hormonul stimulant tiroidian) pentru probleme tiroidiene; prolactina, un hormon care poate bloca hormonii necesari pentru declanșarea ovulației, dacă ciclurile sunt neregulate; și uneori progesteronul pentru a confirma ovulația. Se va verifica numărul foliculilor antrali (evaluarea rezervei ovariene), ovarele, prezenţa unor probleme uterine. Se va controla permeabilitatea trompelor tubare.

Ca și în cazul infertilității primare, tratamentul depinde de istoric, vârstă, rezultatele testelor și de prognosticul succesului pentru diferite tratamente posibile.

Nevoia de sprijin a cuplurilor cu infertilitate secundară nu trebuie ignorată nici de medici și nici de societate. Un cuplu poate fi extraordinar de recunoscător pentru copilul existent dar să sufere mult din cauza dificultăţii de a avea mai mulți copii.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă