Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Diabetul zaharat și sarcina

Maternitate
13 nov., 2020

La nivel global una din șase femei este afectată de hiperglicemie în sarcină, iar 84% dintre aceste cazuri sunt reprezentate de diabetul zaharat gestațional. Datele sunt confirmate de către Federația Internațională a Diabetului.

Asocierea dintre sarcină și diabet zaharat poate apare în 3 situații:

  • Sarcina aparută la o femeie cu diabet zaharat tip 1 sau tip 2 cunoscut
  • Diabet zaharat tip 1 sau 2 necunoscut până la instalarea sarcinii, dar diagnosticat pentru prima dată in primul trimestru de sarcină.

În ambele cazuri vorbim despre diabetul pre-gestațional (diabet pre-existent sarcinii), care va persista și după naștere.

  • Diabetul zaharat gestațional este diabetul diagnosticat în trimestrul 2 sau 3 de sarcină și care de regulă după naștere dispare.
Cum trebuie o femeie cu diabet zaharat să se pregătească de sarcină ?

Femeile cu diabet zaharat tip 1 și tip 2 trebuie să planifice sarcina, asigurând un control glicemic bun preconcepțional pentru a evita complicațiile fetale și materne.

Consilierea preconcepțională este importantă, subliniindu-se rolul atingerii nivelurilor de glicemie cât mai aproape de normal (cu o hemoglobina glicozilata sub 6,5%) timp de cel putin 4 – 5 luni până la sarcină, pentru a reduce riscul de anomalii congenitale, preeclampsie, macrosomie și alte complicații.
Pregatirea pentru sarcină va include și o examinare mai detaliată privind complicațiile cronice ale diabetului și eventuale boli asociate. Femeia cu diabet zaharat tip 1 și tip 2 trebuie să fie examinată de oftalmolog până la sarcină, pentru a evalua starea retinei, iar apoi în fiecare trimestru de sarcină.

De asemenea evaluarea preconcepțională va include:

  • examenul complet al picioarelor
  • evaluarea rinichilor: analiza la creatinina serică și raportul albumină/creatinină urinară
  • analiza la lipide serice (colesterol, HDL, LDL, trigliceride)
  • evaluarea tiroidei: analiza la TSH
  • la femeia cu vârsta peste 35 de ani, cu semne sau simptome de suferință cardiacă sau cu factori de risc pentru boli cardio-vasculare – o examinare prin ECG și la necesitate alte investigații
  • controlul tensiunii arteriale
Cum poate fi diagnosticat diabetul zaharat în sarcină ?

Așa cum este dovedit ca un numar mare de femei însărcinate au diabet zaharat sau pre-diabet zaharat nediagnosticat până la sarcină, se recomandă la prima vizită prenatală testarea glicemiei (glucozei în sânge) la toate femeile. Diagnosticul de diabet zaharat se va stabili conform criteriilor de diagnostic standard pentru diabet zaharat.

Femeia cu hiperglicemie la începutul sarcinii, care nu este diagnosticată și tratată prezintă un risc crescut de a avea un copil cu anomalie congenitală și poate dezvolta complicații ale diabetului. Dacă aceste femei sunt diagnosticate la începutul sarcinii, ar putea beneficia de intervențiile terapeutice oferite în mod curent femeilor cu diabet zaharat pregestațional (preexistent) cu evitarea complicațiilor materne și fetale. În caz contrar, aceste femei rămân nediagnosticate și fără o terapie până la începutul celui de-al 3-lea trimestru de sarcină.

Testarea pentru diabet zaharat gestațional se realizează la 24-28 săptămâni de sarcină prin test oral de toleranță la glucoză la toate femeile gravide la care care nu s-a diagnosticat anterior diabet sau pre-diabet zaharat.

Care sunt valorile (obiectivele) glicemiei care scad riscurile de complicații la o femeie cu diabet zaharat în sarcină?

Pentru femeile cu diabet de tip 1 si tip 2, dar și pentru femeia cu diabet gestațional valorile optime ale glicemiei în sarcină sunt:

  • dimineața pe nemâncate și postprandial (înainte de mesele principale ale zilei) – până la 5,3 mmol/l
  • la 1 oră postprandial – până la 7,8 mmol /l
  • la 2 ore postprandial – până la 6,7 mmol /l.

În cazul femeii cu diabet zaharat tip 1 și tip 2 ținta Hemoglobinei glicozilate (HbA1c) în sarcină este de până la 6.0% dacă aceasta se poate obține fără hipoglicemie, dar ținta poate fi relaxată la 7.0% dacă este necesar, pentru a preveni hipoglicemia.

Cum se tratează diabetul în sarcină?

Optimizarea stilului de viață: pe primul loc aici este alimentația – o componentă esențială a managementului diabetului zaharat gestațional, suficientă uneori pentru tratamentul multor femei. 80% aproximativ din femeile cu diabet gestațional pot menține glicemia în limite optime doar prin terapie medicală nutritională.

Alimentația recomandată este bazată pe principiile unei alimentații sănătoase ca și pentru gravida fară diabet, cu mențiunea importantei selectării a alimentelor cu indice glicemic scăzut (adica cele care nu dau o creștere semnificativă a glicemiei după mese). Un indicator al unei alimentații corect selectate este un nivel stabil optim al glicemiei.

Dacă doar prin nutriție nu poate fi atinsă ținta glicemică, trebuie indicat tratamentul cu insulină.
Insulina este medicamentul de elecție pentru tratarea hiperglicemiei în diabetul zaharat în timpul sarcinii. Femeile cu diabet zaharat tratate cu insulină trebuie să calculeze glucidele din alimentație pentru o terapie corectă cu insulină.

Prin însăși fiziologia sarcinii, persoana tratată cu insulină necesită titrarea frecventă a insulinei pentru a corespunde necesităților în continua modificare. Astfel, devine necesară si auto-monitorizare zilnică și frecventă a glicemiei.

Pentru o programare la medic endocrinolog-nutriționist Medpark, apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă