Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Cum pot afecta terapiile pentru cancer sistemul cardiovascular și care este rolul onco-cardiologului?

Oncologie
28 mai, 2021

În ultimele două decenii s-au înregistrat progrese semnificative în tratamentul medicamentos al cancerului, cu o îmbunătățire semnificativă atât a calității vieții, cât și a ratei de supraviețuire. Dar, s-a observat și o creștere a ratei efectelor adverse ale terapiei anticanceroase asupra diferitor organe, în special asupra sistemului cardiovascular.

Onco-cardiologia, domeniu indispensabil în oncologia modernă

Aceasta specialitate medicală interdisciplinară studiază modificările moleculare și clinice ale sistemului cardiovascular pe durata diferitor metode de tratament a cancerului. Onco-cardiologia a început să se dezvolte din anul 1995 și pe parcursul anilor au apărut numeroase societăți medicale internaționale care au drept scop elaborarea protocoalelor, ghidurilor de monitorizare și management a reacțiilor adverse cardiovasculare apărute în urma tratamentului chimioterapic clasic, cât și în urma imunoterapiei, terapiei targhetate și terapiei genice (CAT-Therapy).

Cardiotoxicitatea poate compromite eficiența terapiilor anticanceroase

Practica oncologică denotă incidența cardiotoxicității și faptul că aceasta poate compromite eficacitatea diferitelor terapii anticanceroase disponibile în prezent. Totodată, având în vedere specificul oncologic, aceste terapii sunt administrate și pacienților mai în vârstă, cu boli cardiovasculare preexistente.

Cum pot fi minimizate efectele adverse?

Onco-cardiologul este, de fapt, un medic cardiolog specializat în domeniul onco-cardiologiei și scopul său este de a gestiona și minimiza efectele cardiotoxicității la pacienții cu cancer.

La Centrul de Oncologie Medpark, onco-cardiologul colaborează împreună cu ceilalți specialiși și are următoarele roluri:

  • managementul cardiotoxicității;
  • profilaxia primară a cardiotoxicității la pacienții cu risc cardiovascular mare și profilaxia secundară;
  • evaluarea pre-operatorie a pacientului cu cancer;
  • monitorizarea pacienților în timpul terapiei anticanceroase;
  • abordarea urgențelor cardiovasculare în timpul terapiilor pentru cancer;
  • monitorizarea pacienților supraviețuitori de cancer care pot dezvolta complicații tardive cadiovasculare și a pacientelor care își doresc planificarea unei sarcini pe viitor;
  • managementul tumorilor cardiace primare și secundare.

Pe lângă ghidurile, protocoalele ce țin de conduita pacientului, onco-cardiologul trebuie să cunoască toate preparatele chimioterapice, preponderent cele cu efect cardiotoxic (mecanisme de acțiune, reacții adverse și mecanismele cardiotoxicității) și interacțiunile medicamentoase dintre diferite clase de preparate chimioterapice și preparate cardiovasculare.

De aceea, la Centrul de Oncologie Medpark consultația onco-cardiologului este obligatorie înainte de terapiile medicamentoase pentru cancer.

Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă