Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Hallux Valgus. Câteva lucruri pe care trebuie să le știi dacă suferi de această afecțiune

Ortopedie și traumatologie
28 sept., 2021

Statisticile mondiale confirmă că aproape 23% dintre adulții cu vârsta între 18 – 65 ani se confruntă cu Hallux Valgus, cunoscute și ca monturi la picior. Această deformare a picioarelor este o patologie asociată cu modificarea arcului transversal al piciorului și pierderea funcției fiziologice. Durerea de la „montul” primului deget de la picior se transformă treptat în durere a întregii talpe.

Ce reprezintă „monturile” pe picior?

Hallux valgus reprezintă o afecțiune a articulației piciorului, cunoscută și sub denumirea de „monturi”. Vizual seamănă cu o depunere osoasă dură și se întâlneşte la peste 70 % din femei şi 10 % dintre bărbaţi. Formațiunea îngreunează mersul normal și creează dificultăți la purtarea încălţămintei preferate.

În plus, afecțiunea presupune o serie de modificări patologice în toate structurile piciorului (tendoane, ligamente, oase și articulații), care duc la această deformare:

  • artroză deformantă a articulațiilor metatarsofalangiene,
  • bursită cronică,
  • exostoză a capetelor metatarsiene,
  • picioare plate combinate sau transversale,
  • deviația internă a primului os metatarsian.

Cauzele apariției deformației hallux valgus

Unele dintre motivele apariției hallux valgus sunt:

  • Traumatismele piciorului și tibiei;
  • Deformațiunile congenitale;
  • Bolile neuromusculare, cum ar fi paralizia cerebrală, consecințele poliomielitei.

La dezvoltarea acestei patologii contribuie factori precum:

  • Purtarea pantofilor cu toc înalt. În acest caz, se modifică anatomia piciorului: bolta arcuită se aplatizează, apar „monturi” şi bătături, iar degetele capătă forma unui ciocan.
  • Purtarea unor pantofi prea strânși poate favoriza dezvoltarea afecțiunii.
  • În cazul piciorului plat, muşchii îşi pierd elasticitatea, iar bolta arcuită a piciorului nu se menţine în mod natural, astfel greutatea se distribuie neuniform.
  • Artrita depistată la persoanele în vârstă, prezintă un risc mai mare de a dezvolta hallux valgus.
Ce se întâmplă dacă la timp nu faci o consultație la medic și care sunt complicațiile hallux valgus?

Complicațiile afecțiunii hallux valgus se manifestă, de regulă, prin: durere, entorsa gleznei, acumularea unor formațiuni cornoase (pinteni) în zona călcâiului. Pentru a preveni dezvoltarea acestor complicații și pentru a evita dizabilitățile eventuale, este necesar să consultați un ortoped-traumatolog cât mai curând posibil.

Tratamentul afecțiunei

Încălţămintea ortopedică combinată cu masaj ajută în fazele timpurii ale apariţiei acestei patologii. Dar, dacă deformaţia este la o etapă avansată, atunci este necesară o intervenţie chirurgicală.
În baza experienţei internaționale, Centrul de Chirurgie Medpark a dezvoltat o metodologie unică de corecţie a monturilor la picior. Eficienţa acestei metode este foarte înaltă, iar complicaţiile sunt minime.

Intervenția chirurgicală este efectuată sub anestezie regională, durează aproximativ o oră, pacientul este externat în câteva zile, păşind pe partea laterală a piciorului. Perioada de reabilitare după o astfel de intervenţie constituie 3 luni.

Decizia de a efectua intervenţia chirurgicală se ia doar după o examinare detaliată şi doar dacă deformarea piciorului îi provoacă pacientului suferință, disconfort, cauzându-i dificultăţi în timpul mersului.

Consultanța de urgenț a unui chirurg este necesară mai ales atunci când în regiunea primei articulaţii a piciorului a apărut un „cucui”. Această regiune are o culoare roşietică şi umflată şi cauzează o durere severă în timpul mersului. De asemenea, este necesară efectuarea examinării regulate la specialist în cazul în care părinţii au suferit de această patologie.

Pentru o programare la medicul ortoped-traumatolog Medpark, apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă