Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Hemoroizii în sarcină: de ce apar și cum se previn?

Proctologie
13 mart., 2020

Odată cu sarcina, organismul femeii trece printr-un șir de transformări plăcute și mai puțin. Lista modificărilor poate fi completată și de apariția hemoroizilor, problemă care afectează aproape 35% dintre gravide.

De unde vine această predispunere pentru hemoroizi în sarcină?

Sarcina înglobează un șir de factori care contribuie la apariția hemoroizilor. Cei mai importanți sunt:

  • Constipația

Deseori femeile însărcinate se confruntă cu tulburări de tranzit intestinal, problemă care favorizează apariția hemoroizilor. Se întâmplă atunci când zona pelvisului și a venei cave inferioare este supusă unei presiuni înalte. Cea din urmă este o venă voluminoasă care drenează sângele în partea de jos a corpului, mai exact abdomen, bazin, membre inferioare. Odată ce volumul uterului crește, se mărește și presiunea asupra acestei vene. Astfel, circulația sanguină este mult mai anevoioasă. Drept urmare se produc umflături și dilatări ale venelor din vecinătate.

  • Profilul hormonal

În timpul sarcinii crește considerabil secreția de progesteron, hormon care se face responsabil de relaxarea pereților venoși. Drept urmare aceștia devin vulnerabili, mai predispuși dilatațiilor sau chiar spărturilor. La toate se adaugă și lipsa exercițiilor fizice, dieta săracă în fibre, obezitatea, tusea cronică sau ereditatea.

Factori de risc în cazul hemoroizilor în sarcină

Ca și în cazul persoanelor în vârstă, la femeile însărcinate țesuturile care susțin venele din zona rectului și a anusului devin mai slabe și se pot întinde. Greutatea copilului din uter apasă regiunea anală, iată de ce gravida se expune unui risc mai mare de a dezvolta hemoroizi.

Cum recunoști hemoroizii?

Hemoroizii sunt vene dilatate, care seamănă cu niște pungi pline cu sânge, iar prezența acestora afectează rectul, anusul și deranjează la defecație. Mărimea acestor „saci” poate varia de la cea a unui bob de mazăre și poate ajunge la dimensiunea unei bobițe de strugure. Pe lângă incomoditatea pe care o provoacă, hemoroizii pot cauza senzații de mâncărime și durere. Uneori pot provoca sângerări rectale, în special în timpul scaunului.

Strategii pentru prevenirea hemoroizilor în sarcină

Hemoroizii pot fi preveniți atunci când urmezi câteva sfaturi practice și utile. Important este să începi chiar din primele luni de sarcină.

  • Evită sedentarismul! Atunci când stai timp îndelungat pe scaun se îngreunează circulația sanguină, iar venele anorectale sunt sub presiune. Este indicat să ieși la plimbare, să profiți de orice ocazie pentru a face câțiva pași în plus.
  • Scapă de constipație! Se recomandă să îți menții organismul hidratat. Meniul zilnic trebuie să conțină fructe, legume proaspete, deoarece sunt bogate în apă, fibre, enzime care ajută la îmbunătățirea digestiei. Iaurtul la fel este un produs care nu trebuie evitat. Consumat, acesta readuce în organism bacterii prietenoase cum ar fi Lactobacillus Acidophilus. Uleiul de măsline se înscrie și el în lista produselor benefice, asumându-și rolul de lubrifiant asupra intestinelor.
  • Mergi la WC ori de câte ori simți nevoia, fără a te forța în timpul scaunelor. Respiră adânc pentru a crea presiune în cavitatea abdominală și a ușura eliberare.
  • Exercițiile Kegel. Practicate zilnic, acestea intensifică circulația sanguină în zona rectală și întăresc mușchii din jurul anusului. Scopul acestora este de a tonifică și mușchii planșeului pelvin, care sunt antrenați pe perioada travaliului. Exercițiile Kegel presupun contractarea mușchiului pubococcigian timp de două secunde, urmată de relaxarea lui timp de alte două secunde, în serii de câte zece contracții, respectiv relaxări, pe care e indicat să le repeți de cel puțin zece ori pe zi.
Remedii verificate

Totuși, cele mai bune soluții vin de la medicul specialist care are grijă să dea indicații corecte și inofensive pentru bebelușul din burtă. În cazul în care problema a fost identificată, pentru a calma disconfortul, se recomandă câteva metode non-chirurgicale:

  • Băile pe șezute este o activitate relaxantă. Atunci când stai cu zona rectală în apă călduță, simptomele cauzate de hemoroizi scad din intensitate.
  • Pe zona afectată pot fi aplicate, în funcție de caz, comprese cu gheață. Temperatura scăzută reduce inflamarea și calmează durerea.
  • Este important să menții anusul curat și uscat după defecare.

Atunci când disconfortul atinge cote maxime este indicat să te adresezi unul medic proctolog. Afecțiunile hemoroidale pot fi tratate prin metode minim-invazive chiar și sarcină.

De ce să alegi Proctologia Medpark:
  • echipă medicală experimentată;
  • disponibilitatea unei game largi de investigații pentru stabilirea diagnosticului cu precizie înaltă;
  • aplicarea tratamentelor conservatoare, dar și chirurgicale prin multiple metode;
  • efectuarea procedurilor minim invazive, fără spitalizare;
  • intervenții chirurgicale sigure, prin metode moderne și cu timp minim de recuperare;
  • calitatea și siguranța actului medical garantate de acreditarea Joint Commission International.
Programează-te pentru o consultație la medicul proctolog Medpark la 022 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă