Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Tot ce trebuie să știi despre mamografie

Imagistică medicală
19 ian., 2021

Cancerul de sân rămâne cea mai răspândită afecțiune malignă la femei. Dar, în contrast cu alte tumori maligne, modalităţile imagistice moderne permit diagnosticul precoce al acestuia, cel mai adesea la femeile asimptomatice.

Mamografia este cea mai bună metodă radiologică disponibilă în prezent pentru depistarea cancerului la sân atât în stadii incipiente, cât şi analizarea cancerelor mamare în stadii avansate.

Stabilirea unui diagnostic corect și detaliat este prima și cea mai importantă etapă pentru planificarea tratamentul, care oferă șanse mult mai înalte pentru vindecarea completă.

Există efecte adverse după mamografie? Prezintă pericol sau radiație? 

Mamografia este o investigație radiologică, cu doze mici de iradiere, sigură  pentru sănătate și acceptată ca metodă de screening (examen profilactic) mondial. Oferă posibilitatea  detectării precoce a cancerului de sân, cu aproximativ trei-patru ani înainte ca o femeie să observe simptomele.

Când și pentru ce este folosită această investigație?  

Mamografia poate fi :

  • de screening: se efectuează regulat la femei asimptomatice, care au peste 40 ani pentru a detecta orice anomalie suspectă sau orice modificare de la ultima mamografie efectuată. În caz de istoric familial agravat (cancer mamar – mama/ bunica /sora / matușa) screening se începe cu 5 ani mai devreme decât vârsta la care a fost stabilit diagnosticul la rudă.
  • de diagnostic: este recomandată la pacientele simptomatice, care au peste 35 ani sau după o mamografie de screening cu modificări prezente, atunci când apare una din următoarele modificări:
  1. Prezența unui nodul;
  2. Modificări ale mamelonului;
  3. Eliminarea unei secreții din sân;
  4. Apariţia unor gropiţe la nivelul pielii sânului, îngroşarea sau înroşirea ţesutului sânului;
  5. Modificarea dimensiunii sau formei sânului;
  6. Umflarea subraţului sau un nodul în această zonă;
  7. Durere sau disconfort la nivelul sânului, care persistă.

Recomandările internaționale sunt:

  • screening mamografic, începând cu vârsta de 40 ani, cu examinare anuală până la 55 ani.
  • evaluare mamografică la 2 ani interval după vârsta de 55 de ani.
Când ne programăm pentru a efectua o Mamografie?

Perioada optimală pentru efectuarea imagisticii glandei mamare este a 7-14 zi a ciclului. Ziua optimală – a 10 zi a ciclului. Calculul se începe din prima zi de menstruație. În a 2-a săptămână sânul e mai puțin sensibil și dens, ceea ce va permite realizare unei investigații de înaltă calitate.

Dacă ciclul nu este stabil sau sunteți în menopauză – se poate în orice zi.

Alte investigații ale glandei mamare pentru care se aplică regula de 7-14 ziua ciclului:

  • IRM a glandelor mamare cu contrast;
  • USG glandelor mamare;
  • Mamografia digitală a glande mamare.
Care sunt contraindicațiile pentru efectuarea Mamografiei?

Dacă sunteți însărcinată sau presupuneți – examinarea este contraindicată.

Care sunt avantajele mamografiei?

Mamografia rămâne prima opţiune în diagnosticul precoce al cancerului de sân. Ea este capabilă să detecteza boala în stadii incipiente prin intermediul vizualizării modificărilor, câteodată minime, date de tumoră.

Avantajul major al mamografiei constă în depistarea și diagnosticarea microcalcifierilor, a acelor depuneri de calciu sub 1 mm care, uneori, pot să fie singurul semn de cancer mamar.

Studiile au arătat că mortalitatea prin cancer de sân este redusă cu aproximativ 35% la femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, care efectueaza o examinare cu scop profilactic.

Etapa preclinică se caracterizează prin prezenţa unei tumori nonpalpabile cu diametrul de 0,2 – 0,3 cm, care se depistează ocazional la una din investigaţiile imagistice: ultrasonografia glandelor mamare sau mamografie.

Depistarea precoce a unui cancer mamar, când dimensiunea este mai mică de 1 cm, permite vindecarea în peste 90% din cazuri.

Este important însă să ţineţi cont că aceste simptome nu sunt neapărat specifice unui cancer, ci se pot datora şi altor probleme medicale.

Înainte de investigație:

Deoarece Mamografie este o investigație cu utilizarea radiațiilor ionizante, este necesara indreptare (indicație medicală) de la medic de familie, terapeut, oncolog, ginecolog sau mamolog. Dacă nu este indicație, se poate efectua programarea la chirurgul mamolog Medpark.

În ziua examenului mamografic, ar trebui să evitați utilizarea de parfum, pulberilor de talc, antiperspirantelor sau loțiuni cu sclipici – ele pot provoca artefacte pe imaginea radiografică.

La investigație pacientul trebuie să se prezinte 15 minute înainte de investigație pentru înregistrarea, completarea chestionarului, pregătire (eliminarea obiectelor metalice din haina, buzunare).

Pentru stabilirea corectă a diagnosticului, stării organelor investigate, aprecierea evoluției în dinamică,    trebuie să fie prezentate toate investigațiile efectuate anterior, toate documentele medicale relevante pentru zona examinată – istoricul bolii, extrase spitalicești, intervenții suportate, analize, consultații, investigații precendente în format CD + descrierea + pelicula, rezulatatele biopsiilor anterioare (dacă au fost efectuate).

Veți completa documentele necesare precum:  Acordul  informat, care va fi semnat înainte de efectuarea investigației  și completarea anchetei mamografice conform protocolului instituțional, care va include date relevante precum:

  • Ziua ciclului menstrual sau durata menopauzei;
  • Numărul de sarcini, perioada de lactație;
  • Istoricul familial de cancer, inclusiv cancer de sân (relația de rudenie);
  • Medicamente (de exemplu, terapie cu hormoni) luate în prezent;
  • Chirurgie anterioară a sânului;
  • Mamografii anterioare, când și unde au fost efectuate;
  • Motivul pentru vizita curentă, cum ar fi mamografia de screening, acuzele (noduli prezenți la palpare, durere sau discomfort).

Înainte de începerea examinării se îndepărteze orice bijuterii sau obiecte de pe aria de interes.

Va fi nevoie să scoateți hainele din partea superioară a corpului, veți îmbrăca un halat special, destinat mamografiei, care permite expunerea numai a sânului examinat.

Dacă pe glandele mamre aveți – cicatrici, alunițe, negi sau tatuaje – anunțati despre acest fapt tehnicianul.

Cum este efectuată o asemenea procedură?  

În timpul investigației:

Pentru fiecare sân, sunt îndeplinite a câte două radiografii (incidentele standard – mediolaterala oblica și craniocaudala), care pot provoca discomfort, care va disparea imediat după încetarea investigației.

Un technician radiolog  va poziționa  fiecare dintre sâni  pe dispozitivul de mamografie, unde va fi strâns între două plăci pentru câteva secunde, pentru a obține o imagine clară. Pentru a depăși diferența  anatomică normală de grosime dintre baza sânului (de lângă peretele toracic) și zona de lângă mamelon  este utilizată compresia,  care este necesară pentru a obține imagini mai bune, scăderea grosimii și distribuirea uniformă a țesutul mamar, pentru a separa structurile mamare, care pot fi suprapuse și reducerea dozei de iradiere.

Compresia este aplicată lent și constant ce permite pacientei să se adapteze la senzație și în general permite aplicarea unei compresii adecvate.

Va fi necesară suspendarea respirației în timpul examinării.

După investigație:

După  mamografie pot fi recomandate teste sau consultații suplimentare. Pot fi necesare radiografii  în incidențe suplimentare sau un examen cu ultrasunete sau o biopsie.

NB! Dacă vi se recomandă investigații suplimentare, acest lucru nu înseamnă că aveți cancer la sân!

Rezultatul este eliberat în maxim 24h și conține filmul radiologic (cu markerii și informațiile de identificare a pacientului) și interpretarea investigației.

Rezultatele examinării mamografice sunt în acord cu standardele internaţionale conform lexiconului BI-RADS (Breast Imaging – Reporting and Database System, în traducere – Sistem de date și raportare în imagistica sânului).

Ce înseamna BI-RADS?

BI-RADS reprezintă o clasificare propusă de Colegiul American de Radiologie, bazată pe evaluările stării de sănătate a sânului cu ajutorul ecografiei, mamografiei și rezonanței magnetice. Astfel, în urma investigațiilor imagistice, orice pacientă poate primi un scor, din cele propuse de sistemul de evaluare, care au urmatoarele caracteristici.

  • BI-RADS 0: Testare incompletă. Sunt necesare investigații imagistice suplimentare pentru a colecta mai multe informații.
  • BI-RADS 1: Rezultat negativ, adică nu este nimic semnificativ sau anormal de raportat. Pentru femeile până în 40 de ani, se recomandă screening anual de rutină prin ecografie; pentru cele peste 40 de ani, se recomandă screening anual prin mamografie.
  • BI-RADS 2: Rezultat normal, negativ pentru cancer, dar cu prezenta unor leziuni benign (chisturi, fibroadenoame, etc). Se recomanda screening anual de rutină.
  • BI-RADS 3: Rezultat la limită. Poate indica un rezultat probabil benign, dar cu o șansă de cancer de sân de aproximativ 2%. Trebuie să repeți mamografia la interval scurt, de 6 luni. Dacă ai istoric familial sau personal de cancer de sân, medicul îți va recomanda teste suplimentare.
  • BI-RADS 4: Rezultat suspect, fiind o probabilitate de aproximativ 20-35% ca leziunea să fie cancer. Este recomandată biopsia.
  • BI-RADS 5: Rezultat cu probabilitate ridicată de malignitate de 95%. Este necesară biopsia.
  • BI-RADS 6: Înseamna ca deja ai fost diagnosticată cu cancer de sân la examenul histologic. Se recomandă intervenția chirurgicală.

Riscul de cancer de sân:

  • BI-RADS 3 – 2%
  • BI-RADS 4 – 30%
  • BI-RADS 5 – 95%
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă