Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Pregătirea pentru examinare IRM

Înainte de a intra în camera de scanare IRM trebuie efectuată înlăturarea machiajului, lăsate afară toate obiectele metalice, inclusiv aparatul auditiv, proteze sau aparate dentare mobile, chei, ochelari, agrafe de păr sau pentru hârtie, bijuterii, monezi, pix, stilou, briceag, unghieră, haine cu sisteme de închidere metalice sau țesături cu fir metalic (de ex, sutien), ceasuri, carduri bancare, telefoane mobile. Toate acestea pot compromite investigația și nu vor mai funcționa. Plasturele cu substanțe medicamentoase (nitroglicerina, anticoncepționale, nicotina) trebuie scoase înaintea examinării (conțin un mic fir metalic ce poate cauza probleme în timpul examinării).

Cum are loc investigația IRM

Examinarea este efectuată de un tehnician radiolog, iar imaginile vor fi interpretate de către medicul imagist. Pe durata examinării (15-90minute), pacientul va sta întins pe masa Rezonanței Magnetice, care va aluneca în interiorul cilindrului aparatului, în timp ce scanerul din interior prin câmpul magnetic înalt și undele de radiofrecvență generează imaginile. În timpul examenului IRM pacientul trebuie să rămână nemișcat, fiind supravegheat de către tehnicianul radiolog dintr-o cameră alăturată. Tehnicianul radiolog poate discuta cu pacientul prin intermediul unui speaker.

Riscurile examinării IRM
  • IRM în sarcină și alăptare. Sarcina nu reprezintă o contraindicație a examinării prin rezonanță magnetică, în prezent nefiind cunoscute efecte adverse asupra fătului. Totuși, din motive de precauție, examinarea în primul trimestru al sarcinii ar trebui evitată. Numai dacă beneficiul este mai mare decât riscul. Examinarea femeii care alăptează poate fi efectuata fără probleme, fără contrast. Dacă este nevoie de substanță de contrast, va fi necesară întreruperea alăptării pentru 24 de ore.
  • Substanțele de contrast (în IRM sunt pe bază de gadoliniu) sunt în general bine tolerate; în caz de sensibilizare (alergie), pot apărea însă unele reacţii ca: prurit, urticarie, greţuri, care se remit de la sine sau necesită tratament antialergic.
Contraindicații pentru administrarea contrastului
  • reacția alergică în antecedente la contrast pe baza de gadolinium;
  • rata estimată de filtrare glomerulara (eGFR) sub 30 mL/min/1.73 m2 (risc înalt de dezvoltare fibrozei sistemice nefrogene).
  • în cazul pacienților cu claustrofobie, anxietate importantă, imposibilitate de a rămâne nemișcat 20-40 minute (de ex, copiii mici, durere acută), este posibilă prezența însoțitorului (persoana de încredere pentru pacient) în camera de scanare sau se va efectua anestezie generală pe timpul investigației.  Pentru IRM cu anestezie trebuie să fie efectuată consultația medicului anesteziolog, după excluderea contraindicațiilor pentru anestezie generală, pacientul se programează la IRM minimum 24 ore după consultația anesteziologică.
Informație pentru a face o programare:

Se efectuează pe nemâncate  – minimum 4 ore fără mâncare până la investigație
– IRM a abdomenului + regim colangiografie MRCP;
– IRM a abdomenului + regim colangiografie MRCP cu contrast;
– IRM a abdomenului cu contrast (primovist);
– IRM a abdomenului, pancreasului;
– IRM a abdomenului, pancreasului cu contrast;
– IRM regim colangiografie;
– IRM regim colangiografie cu contrast;
– Screening onco-pelvian – TC toracelui și abdomenului cu contrast + IRM bazinului mic cu contrast.

Perioada optimală pentru efectuarea Imagisticii glandei mamare = 7-14 ziua a ciclului. Dacă ciclul nu este stabil sau menopauză – se poate în orice zi. Investigațiile glandei mamare pentru care se aplică regula de 7-14 zi a ciclului menstrual:
– IRM a glandelor mamare cu contrast;
– Mamografia digitală a glande mamare.

La investigație pacientul trebuie să se prezinte 15 minute înainte de investigație pentru înregistrarea, completarea chestionarului, pregătire (eliminarea obiectelor metalice din haină, buzunare, aplicarea cateterului venos la investigații cu contrast).

Pentru stabilirea corectă a diagnosticului, stării organelor investigate, aprecierea evoluției în dinamică pentru toate investigațiile trebuie să fie prezentate toate documentele medicale relevante pentru zona examinată – istoricul bolii, extrase spitalicești, intervenții suportate, analize, consultații, investigații precedente în format CD + descrierea.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă