Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Chirurgie bariatrică

Obezitatea severă este o maladie cronică, dificil de tratat prin dietă și exerciții fizice.

Chirurgia bariatrică poate deveni o soluție de remediere a problemelor create de obezitatea severă şi modificări metabolice, probleme care afectează nu doar calitatea vieții, dar și viața însăși.

Echipa chirurgicală Medpark vine în ajutor cu metode moderne de tratament: chirurgia bariatrică laparoscopică, care este standardul de aur al intervențiilor bariatrice.

Intervenții chirurgicale de scădere a greutății corporale – chirurgie bariatrică

Bariatria oferă un set de intervenții chirurgicale pentru a pune capăt supraponderabilității prin reducerea volumului stomacului şi este realizată prin micșorarea, rezecția sau ocolirea unei părți a stomacului.

Ca urmare a intervenției chirurgicale, persoana nu mai poate fizic consuma aceeași cantitate de alimente pe care o consuma înainte. Senzaţia de saţietate apare mult mai rapid, datorită volumului redus al stomacului (de la 2-3 litri la 50 – 300 ml), iar alimentele ajung mult mai repede în intestin, generând o senzaţie de saţietate, datorită ocolirii primei părţi a intestinului subţire (locul în care sunt absorbite dulciurile şi grăsimile). Dispare deprinderea de a consuma “mâncare fără limită”, iar procesul de alimentare poate fi deja controlat. Pacientul va fi obligat, astfel, să consume cantităţi foarte mici de alimente.

Intervenția chirurgicală are un efect benefic și asupra maladiilor asociate obezității: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, diminuarea riscului bolilor cardiace. Pierderea masei corporale va progresa până la atingerea rezultatelor dorite.

Chirurgia bariatrică este recomandată pacienţilor obezi cu risc înalt pentru viaţă, persoanelor cu obezitate morbidă (IMC ≥ 40) sau cu obezitate de gradul II (35 ≤ IMC ≤ 40), atunci când metodele clasice, cum ar fi dieta, exerciţiul fizic, tratamentele farmacologice, modificare de comportament au eşuat.

Cum se calculează Indicele Masei Corporale?

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt determinate în mare parte prin calcularea Indicelui Masei Corporale (IMC), în funcție de greutatea și înălțimea persoanei. Formula de calcul este următoarea:

 • IMC = m/h*h

Unde „m” reprezintă greutatea, iar „h” este înălțimea în metri.
După valoarea IMC fiecare persoană poate fi inclusă în una dintre următoarele categorii:

 • IMC cuprins între 20-25 reprezintă o greutate normală;
 • IMC între 35-40 se consideră obezitate și prezintă risc crescut pentru probleme de sănătate ca diabetul zaharat de tip 2, tensiune arterială înaltă, nivel ridicat de colesterol, apnee în timpul somnului și dereglări cardiovasculare.
 • IMC mai mare de 40 – nivel avansat de obezitate, care presupune riscuri pentru viața pacientului.
Tipuri de intervenții chirurgicale bariatrice efectuate la Medpark

în funcție de profilul alimentar și patologia asociată a pacienților, împreună cu chirurgul generalist va fi aleasă metoda potrivită pentru intervenţie:

 • Gastrectomia longitudinală de reducere sau Gastric Sleeve – secţionarea stomacului de-a lungul sau pe cale laparoscopică, cu îndepărtarea marii curburi gastrice.
 • Bypass-ul gastric – izolarea completă a unei mici porţiuni din stomac faţă de restul stomacului. Prin intermediul acestei intervenţii alimentele vor ajunge numai în porţiunea superioară a stomacului şi niciodată în partea inferioară. Pentru a asigura tranzitul digestiv, la acest stomac format se conectează o parte din intestin, care va prelua alimentele înghiţite.

Medpark oferă soluţia de realizare a intervențiilor bariatrice prin metode clasice, dar atunci când este posibil recomandă metoda laparoscopică (minim invazivă), care prezintă mai multe avantaje pentru pacient:

 • Durerea după operația laparoscopică este minimă, aceasta fiind în concordanță cu limitarea la maxim posibil a traumatismului peretelui abdominal.
 • Pacientul se ridică din pat la câteva ore după operație, în câteva zile se întoarce la domiciliu și în 1-2 săptămâni poate reveni la serviciu.
De ce să alegi tratamentul chirurgical la Medpark
 • 5 săli de operaţii ultramoderne integrate cu sălile de terapie intensivă și reanimare – toate dotate cu cele mai performante aparate medicale şi personal calificat.
 • Flux continuu de aer sterilizat, uşi ermetice și presiune pozitivă în sălile de operați – aerul steril cu presiune mai înaltă este direcţionat asupra mesei de operaţii, în special deasupra plăgii, astfel aerul din jur (de exemplu, respiraţia personalului medical) nu nimereşte în plagă – asigurându-se sterilitatea şi riscul minim de infectare a acesteia, a complicaţiilor post-operatorii;
 • Cell-saver – sistem de autotransfuzie. Sângele pacientului i se transfuzează lui însuşi, astfel nu are contact cu sânge străin;
 • Hemofiltrare pentru curăţarea sângelui pacientului, se aplică postoperatoriu în cazuri complicate;
 • Îngrijiri postoperatorii la standarde internaţionale și tratament complex de reabilitare rapidă;
 • Aplicarea conceptului „spital fără durere”, asigurând o anestezie şi analgezie individualizată fiecărui pacient, de eficacitate maximală și riscuri minimale;
 • 63 de saloane moderne pentru un singur pacient în staţionarul spitalului, dotate cu pat funcțional, bloc sanitar propriu, pat pliabil pentru insoțitor, personal medical mereu la dispoziție, WiFi, TV, ș.a. pentru confortul și siguranța pacientului;
 • Spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Programează-te pentru o consultație la chirurgul generalist Petru Cârciumaru la tel. 022 40 00 40 și află care este cea mai potrivită metodă de tratament.