Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Dermatologie și tricologie

DERMATOLOGIA urmărește explicarea, diagnosticarea, tratarea bolilor de piele, dar și îngrijirea bolnavilor de boli dermatologice. Este o specialitate unitară de medicină, care cuprinde atât studiul aspectelor terapeutice medicamentoase, cât și al celor chirurgicale.

Un dermatolog are grijă de bolile pielii, în sensul cel mai larg, și de unele probleme estetice ale pielii, scalpului, părului, și unghiilor. Împreună cu venerologia, dermatologia acoperă și domeniul bolilor venerice (care se transmit pe cale sexuală).

Cele mai frecvente afecţiuni dermatologice

  • Dermatita atopică. Cunoscută sub numele de eczemă, dermatita atopică este o boală cronică a pielii, care ia forma unor porţiuni uscate şi provoacă mâncărimi intense. Din pricina scărpinatului, apar de multe ori edeme (umflături) şi roşeaţă. În faze avansate, pielea se crapă şi secretă fluid. Când rana se vindecă, apare o crustă solzoasă în regiunea afectată.
  • Urticaria. Micile umflături roşii, însoţite de mâncărimi, se numesc urticarie. De regulă, afecţiunea apare ca răspuns alergic la un aliment sau medicament. Stresul sau alte infecţii sunt cauze comune ale urticariei, care dispare, de regulă, de la sine.
  • Acneea. Statisticile medicale mondiale arată că, 80% dintre pacienţii care se prezintă la dermatolog, suferă de o formă uşoară sau cronică de acnee. Chiar dacă este cea mai răspândită boală de piele, acneea nu îţi pune viaţa în pericol.
  • Rozaceea. Caracterizată printr-o roşeaţă permanentă a tenului, rozaceea apare preponderet la femei. Pe măsură ce progresează boala, pigmentul roşiatic evidenţiază vasele foarte mici de sânge, care devin vizibile (în special în pomeţi). Medicamentele topice şi antibioticele orale sunt folosite, de regulă, ca tratament.
  • Aluniţele. Când sunt mici şi cu formă regulată, sunt considerate simpatice. Chiar şi aşa, aluniţele sunt clasificate drept patologii dermatologice, care apar când anumite celule ale pielii (melanocite) se dezvoltă grupate, cu ţesut în jurul lor. Fiecare om are între 10 şi 40 de aluniţe, iar un individ din 10 prezintă câte o aluniţă care îşi modifică aspectul, deci este susceptibilă să se transforme în melanom (un tip sever de cancer de piele). În această situaţie, consultul medical devine crucial.

TRICOLOGIA este ramura dermatologiei, care se ocupă de afecțiunile părului și ale scalpului. Există o serie de factori care favorizează apariția problemelor cu părul, astfel, la consultația primară cu medicul tricolog este necesară în mod obligatoriu o diagnosticare minuțioasă care să scoată în evidență toate condițiile determinante ale problemei. Cele mai frecvente probleme pe care vă ajută un tricolog să le soluţionaţi sunt: căderea părului, seboreea (mătreaţa), aspectul tern al părului, încărunțire precoce, seboree grasă (conţinut ridicat de grăsimi), seboree uscată (fir slab, fragil, uscat şi lipsit de viaţă), mătreaţă, creşterea lentă a părului, boli infecţioase şi paraziţi. Pentru a stabili diagnosticul, medicul tricolog efectuează diagnosticul computerizat al părului și scalpului cu ajutorul aparatajului de ultimă generaţie.

Cunoașterea cauzelor reale ale caderii parului, pentru fiecare pacient în parte, este o condiție esențială pentru a stabili un plan specific, eficient de tratament. În cele mai multe cazuri, caderea parului este și un simptom revelator al altor probleme de sănătate ale organismului, motiv pentru care trebuie abordată cu toata atenția. Consultația de specialitate la medicul dermatolog- tricolog devine obligatorie pentru un diagnostic corect, iar metodele clasice de diagnosticare (tricograma, biopsia scalpului, examenul microscopic al firului de păr) sunt completate acum de o metodă nouă, tricoscopia.

TRICOSCOPIA (dermatoscopia părului și scalpului) este cea mai nouă metodă utilizată pentru diagnosticarea diverselor afecțiuni ale scalpului sau firelor de păr. Moderna, comodă pentru pacient, extrem de utilă pentru medic, neinvazivă și nedureroasă, tricoscopia devine un instrument important în diferențierea alopeciilor de diverse cauze și, de asemenea, în monitorizarea răspunsului la tratament. Metoda se bazează pe utilizarea dermatoscopului, cu o putere de marire între 20-160 x, în funcție de tipul de instrument folosit.

Tricoscopia permite vizualizarea diverselor tipuri de păr: vellus, terminal, păr în semn de ”exclamare”, părul în ”smocuri” sau firele cu modificări genetice; se poate distinge, de asemenea, dacă foliculii piloși sunt normali, goi, fibrotici, umpluți cu dopuri keratozice sau dacă prezintă păr devitalizat. Se pot vizualiza anomaliile de culoare ale scalpului, decolorările perifoliculare, descuamările, aspectele particulare ale microvascularizației cutanate.

Pierderea firelor de păr poate fi datorată unor cauze multiple, locale sau generale, imunologice, genetice, legate de stres sau de diverse tulburări endocrine și metabolice. Explorările diagnostice sunt complexe, pentru a diferenția exact aceste afecțiuni, în vederea unui tratament corespunzator.
Aspectele particulare ale scalpului și firelor de păr, evaluate dermatoscopic, pot orienta diagnosticul fără a mai impune în mod obligatoriu efectuarea biopsiei scalpului. Stabilirea unui diagnostic de certitudine permite apoi medicului să instituie tratamentul specific, susținut, care evită procedurile ineficiente, decepționante, costisitoare și, bineînțeles, temporizarea și agravarea problemei de sănătate. În momentul de față nu există o metodă de diagnostic non-invazivă cu o acuratețe de 100% în cazul afecțiunilor părului și scalpului. În absența unei astfel de metode, tricoscopia se dovedește a fi o unealtă extrem de utilă în cazurile în care există dificultăți diagnostice sau atunci când la aceeași persoană se suprapun mai multe afecțiuni. Posibilitatea înregistrării imaginilor tricoscopice ne oferă avantajul de a putea aprecia evoluția afecțiunii în timp și de a evalua eficiența tratamentelor efectuate.

Derma Health&Beauty Medpark este coordonat de medicul dermatolog, tricolog, cosmetolog Irina Batir.

Pentru programări apelați: 0 (22) 40 00 40.