Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Laborator

Spitalul Internaţional Medpark oferă o gamă largă de servicii de laborator la nivelul standardelor internaționale. Laboratorul este conceput și dotat cu echipament mdoern, care satisface chiar și cele mai exigente cerințe de calitate și precizie. Laboratorul clinic Medpark este amenajat şi dotat cu echipamente moderne, care corespund celor mai stricte cerinţe de calitate şi asigură o deservire de calitate înaltă şi operativitate pentru fiecare pacient în parte.

 • Colaborăm cu cei mai renumiţi producători mondiali de aparate şi reactivi: Hoffman La Roche, Sysmex, Human;
 • Laboratorul nostru participă în mod regulat la controlul internaţional al calităţii (biochimic, imunologic) „BIO-RAD”;
 • Dispunem de un sistem informațional de laborator integrat și conexiune online a aparatajului la sistemul informațional, în aşa fel încât datele să poată fi uşor accesate de medicii Medpark care administrează tratamentul;
 • Toate rezultatele sunt arhivate și păstrate în formă electronică, la cerere pot fi expediate în format electronic pe adresa de e-mail a pacientului, cu excepţia celor confidenţiale, care necesită prezenţa personală.
Investigaţii de laborator:
 • Biochimie;
 • Biologie moleculară;
 • Imunologie şi serologie;
 • Markeri tumorali;
 • Endocrinologie;
 • Markeri;
 • Markeri virali.
​​Program de lucru laborator:

Program de zi: Luni-Vineri: 8:00-18:00; Sâmbata: 08:00-14:00

 • Recepția materialului biologic: pe parcursul programului (Excepție probele microbiologice, care trebuie colectate până la orele 10:00);
 • Eliberarea rezultatelor: În funcție de investigație termenul de eliberare a rezultatelor este diferit și este indicat individual în contul de plată în dreptul fiecărei investigații efectuate;
 • Programarea pentru analize de laborator nu este obligatorie.

Program urgențe: Luni-Vineri: 08:00-8:00; Sâmbăta-Luni: 14:00-08:00

Serviciile de laborator în regim de urgență se prestează la recomandarea unui medic de urgență.

Pregatirea pentru analizele de laborator

Analiza generală a urinei. Pentru analiză este nevoie de 20 – 30 ml din prima urină de dimineața (10 ml pentru copii până la vârsta de 3 ani), recoltată în recipient special steril care poate fi procurat de la farmacia / punctul de recoltare. Pentru un rezultat veridic proba trebuie adusă în laborator nu mai târziu de 2 ore din momentul colectării. Dacă proba nu poate fi adusă atât de repede, atunci analiza poate fi recoltată chiar în spital.

Analiza urinei la bacterii (urocultura). Recoltarea o veți face din jetul mijlociu al urinei de dimineața, direct în recipientul steril. Se spală zona genitală cu apă şi săpun. La femeile active sexual se recomandă utilizarea unui tampon intravaginal pentru a nu contamina proba urinară cu secreţie vaginală. Trebuie recoltată o cantitate de aproximativ 15 ml de urina. Pentru un rezultat veridic proba trebuie adusă în laborator nu mai târziu de 2 ore din momentul colectării. Dacă proba nu poate fi adusă atât de repede, atunci analiza poate fi recoltată chiar în spital.
!Analiza poate fi adusă pe parscurul săptămânii între ora 08:00 și 10:00 dimineața. Cu excepția zilei de sâmbătă când laboratorul bacteriologic nu lucrează.

Analiza materiilor fecale obișnuite (oua de helminți) se colectează seara și le ține la răcoare până a 2 zi. Se recoltează un fragment de mărimea unei alune din 2-3 locuri diferite ale bolului fecal.
Probele bacteriologice din materiile fecale (dismicrobismul, helicobacter și la limbirici) trebuie aduse în laborator nu mai târziu de 2 ore din momentul colectării, de luni până vineri de la ora 08:00 până la 10:00. Sâmbătă nu se colectează aceste analize.

Analizele din sânge se recoltează dimineața pe nemâncate. Nu se recomandă să se consume niciun fel de alimente cu 8 /12 ore în prealabil. Consumul chiar si a unei cantități foarte mici de alimente sau cafea / ceai, pot influența drastic rezultatele analizelor. În perioada ciclului menstrual femeile nu pot colecta analizele.

Spermograma. Recoltarea va fi efectuată după o perioadă de minim 3-4 zile de abstinența sexuală și lipsă de alcool, narcotice și tutun. Se recomandă să evitați alimentația bucatelor sărate și condimentate, precum și ridicarea greutății. Recoltarea va fi efectuată direct în recipientul de unică folosință (urocultor), prin masturbare. Va fi recoltată întreaga cantitate de sperma ejaculată și nu vor fi folosite prezervative.
Proba trebuie transportată la laborator în maxim 30 de minute de la recoltare, interval în care va fi păstrată la o temperatura de aproximativ 37ºC.

Analizele ginecologice (PAP TEST, femofloor, frotiul obișnuit s.a) se colectează de către medicul ginecolog în cadrul vizitei cu programare prealabilă. Cu 3 zile înainte recoltării evitați relațiile sexuale. Se recomandă recoltarea în afara perioadei menstruale, ideal în perioada de mijloc a ciclului menstrual.
!La PAP test aveți grijă să nu fiți în perioada ovulației.

Analiza frotiu din gât și căile respiratorii. Probele trebuie recoltate dimineața înainte de spălarea dinților și pe nemâncate (apă, ceai / cafea și alte lichide sunt la fel strict interzise).
Probele se recoltează de luni până vineri de la ora 08:00 până la 10:00.