Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Psihologie

Psihologia se ocupă cu studierea proceselor psihice, a comportamentului uman şi cu oferirea suportului psihologic ce are drept scop să îi ajute pe cei aflaţi în dificultate ca să se elibereze de stres, nervozităţi, să stabilească relaţii armonioase cu oamenii din jur şi să-şi restabilească echilibrul interior. De asemenea, îi ghidează în procesul de luare a anumitor decizii şi de a face anumite alegeri.

Deseori psihologul este confundat cu medicul psihiatru, ceea ce este total greşit. Diferenţa constă în aceea că psihologul nu este un medic în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu are pregătire medicală. Psihologia ca știință este predată în universităţi umaniste, astfel încât psihologul nu este în drept să prescrie tratement medicamentos sau să stabilească diagnostic, cum face un psihiatru şi lucrează exclusiv cu persoanele sănătoase din punct de vedere psihic.

Psihologii care au şi alte formări acreditate, pe lângă facultatea de psihologie, sunt în drept să realizeze şi şedinţe de psihoterapie. Diferenţa dintre consiliere psihologică şi psihoterapie este că prima e un demers profilactic, iar a doua e un demers curativ.

Spre exemplu, să presupunem că persoana X are un partener dificil, solicitant şi agresiv/ă. Ca umare a solicitării, agresiunii continue, X se va simţi extenuat/ă, neliniştit/ă, copleşit/ă. În timp, această nelinişte şi extenuare se transformă în neputinţă şi descurajare, într-o senzaţie de pierdere a controlului. Dacă acest/ă X vine la psiholog încă în faza incipientă, imediat cum a observat că începe să-i fie greu, printr-un proces de consiliere psihologică e posibil să găsească împreună cu psihologul resursele şi mijloacele care să o/îl facă să preia controlul situaţiei cu care se confruntă. E foarte probabil ca într-un timp scurt să simtă că, deşi e greu, nu este imposibil să se descurce cu un partener dificil şi astfel să prevină un divorţ sau apariţia unor tulburări afective.

Dacă acelaşi/aceeaşi X vine la psiholog atunci când deja sentimentele de neputinţă, extenuare, nelinişte s-au acumulat într-o stare de depresie sau anxietate cu atacuri de panică, atunci se poate vorbi de un proces de psihoterapie – depresia şi anxietatea în asociaţie cu atacurile de panică sunt deja tulburări affective și aici consilierea psihologică nu mai este suficientă. Desigur că lista de exemple ar putea continua la nesfârşit, cert este că o intervenţie la timp la un psiholog poate preveni apariţia unor probleme mult mai grave.

Consiliere psihologică şi şedinţe de psihoterapie la Medpark

Atât consilierea psihologică cât şi şedinţele de psihoterapie la Medpark se realizează individual cu o durată de 50 min/60 min. În cadrul acestor sesiuni se utilizeză mai multe metode de intervenţie cum ar fi:

  • Terapia centrată pe obiective şi soluţii;
  • Interviul motivaţional;
  • Tehnici de relaxare;
  • Hipnoză Ericksoniană;
  • Cardurile metaforice;
  • Art-terapia;
  • Terapia integrativă a mişcărilor ocular.

Vizita la psiholog poate fi realizată o singură dată sau în mod regulat. Pacientul decide de câte vizite are nevoie. Vizita ar trebui să devină o normă, mai ales pentru cei care nu au încredere sau sprijin din partea familiei şi prietenilor sau se confruntă zilnic cu situaţii de stres. Exact aşa cum avem grija de fizicul nostru exact aşa trebuie să avem grijă şi de sufletul nostru, de trăirile şi sentimentele noastre.

Cel mai frecvent pacienții apelează la psiholog:
  • în perioada postnatală;
  • în cazul conflictelor de cuplu;
  • în caz de conflicte cu copiii sau necesitatea suportului în procesul educațional;
  • după un stres sau un deces în familie;
  • după aflarea unui diagnostic dificil, după un accident sau altă problemă fizică;
  • în caz de oboseală fără motiv sau epuizare la locul de muncă (burn-out);
  • și după alte situații de stres, neliniște, îngrijorare sau relații dificile cu anumite persoane.
Cine poate apela la psiholog?
  • Adulți
  • Cupluri
  • Adolescenți cu sau fără părinți
  • Copii mici, însoțiți de părinți

Cât de septici nu am fi în privinţa necesităţii tratamentului psihologic nu putem să negăm faptul că starea emoţională influenţează starea de sănătate. De exemplu, un stres puternic cum ar fi decesul cuiva drag ar putea să provoace modificări la nivelul glandei tiroide sau apariţia unui ulcer gastric. Consultarea unui endocrinolog sau a unui gastrolog este absolut necesară, dar adăugând şi consultul unui psiholog eficienţa tratamentului va fi sporită şi riscul de recidivă mult mai redus.

Desigur că şi starea fizică influenţează starea emoţională. De exemplu, starea fiziologică în sarcină a unei graviduţe îi influenţează starea emoţională. De aceea trebuie să avem grijă ca cele două entităţi, fizicul şi psihicul să fie în echilibru şi armonie.

Pentru programări și detalii, apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24).
Lăsați numărul dvs. de telefon pentru a primi sfaturi cu privire la întrebările de interes
Numele
Număr de telefon
Comentariu
Trimite
Multumesc pentru mesajul Dvs
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă