Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Diagnosticul și tratamentul tumorilor tiroidiene la Medpark

La 50-60% din populație sunt depistați noduli la ultrasonografia glandei tiroide. În majoritatea cazurilor aceștia sunt benigni și doar 5-6% reprezintă cancer.

Este demonstrat științific că nodulii benigni ai glandei tiroide nu malignizează (nu se transformă în cancer). De regulă nu necesită tratament și managementul lor se reduce la simpla supraveghere (de laborator și ultrasonografia glandei) 1 dată pe an.

În unele cazuri este necesară o explorare mai amanunțită a acestor noduli, spre exemplu în cazuri de tablou sonografic suspect, noduli activi hormonali sau cu dimensiuni mai mari de 1 cm în diametru.

La Medpark pacienții cu tumori ale glandei tiroide, inclusiv maligne, beneficiază de o abordare complexă din partea medicilor endocrinologi, oncologi și chirurgi, care colaborează strâns de la etapa de diagnostic până la tratament și monitorizare post-operatorie.

Diagnosticarea tumorilor tiroidiene

Cancerul tiroidian, de regulă, nu dă semne, dar are cea mai mare rată de supraviețuire dintre toate tumorile maligne dacă este depistat la timp.

Cea mai eficientă și indicată metodă pentru aprecierea tipului nodulilor tiroidieni este puncția ecoghidată (FNA biopsy).

Puncția FNA poate prezenta câteva tipuri de rezultat:

  • nodul coloidal – nu necesită intervenții, doar supraveghere;
  • tiroidită autoimună (tirdoidită Hashimoto) – nu necesită intervenții, doar supraveghere și tratament medicamentos la necesitate;
  • tumoare foliculară (neoplazie foliculară) – rezultat dubios ce din punct de vedere oncologic. La biopsie adenomul folicular și carcinomul folicular nu pot fi diferențiate, iar datele statistice vorbesc despre faptul ca 15% din acestea pot reprezenta o formă de cancer, de aceea este necesar tratamentul chirurgical;
  • carcinom papilar, carcinom medular, carcinom cu celule plate, carcinomul aplastic, limfom – aceste rezultate vorbesc despre prezența certă a tumorii maligne, iar puncția în 99% procente din cazuri este veridică. Este necesar tratament chirurgical;
  • material neinformativ – materialul aspirat după puncție nu permite determinarea cu precizie a structurii nodulului (se întâlnește în 4-5% din cazuri). Se recomandă repetarea puncției.
Tratamentul cancerului tiroidian

În cazul diagnosticului de tumoare malignă tratamentul chirurgical radical este cel mai indicat.

La etapa contemporană rezecția unui lob, a doi lobi sau tiroidectomia subtotală nu se mai practică deoarece în caz de recidivă tumorală în țesutul restant al glandei, abordul chirurgical repetat va fi mult mai anevoios și cu risc înalt de complicații postoperatorii. Astfel în majoritatea cazurilor se practică hemitiroidectomia sau tiroidectomia, care exclud necesitatea reintervențiilor în locul operației primare.

În cazul nodulilor benigni se recomandă intervenția chirurgicală atunci când:

  • dimensiunile nodulilor sunt mari și compresează formațiunile anatomice adiacente cervicale (traheia, esofagul) și prezintă simptome respective. dispnee, senzație de sufocare, disfagie;
  • nodulii reprezintă un defect cosmetic, care deranjează pacientul;
  • nodul este producător activ de hormoni.
Monitorizarea post-tratament

Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul glandei tiroide necesită monitorizare pe tot parcursul vieții:

  • tratament cu hormoni tiroidieni, care vor suplini funcția glandei tiroide;
  • screening pentru prevenirea eventualelor recurențe.
De ce să alegi Centrul Oncologie Medpark:
  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă