Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Tratament inovativ pentru cancerul de ficat la Medpark – chemoembolizarea hepatică transarterială

Oncologie
09 ian., 2023

Cancerul hepatic este o tumoare malignă care se dezvoltă în ficat, cel mai frecvent pe fon de ciroză hepatică sau hepatită cronică virală. Totodată, ficatul este un organ-filtru, astfel că celulele altor cancere care pătrund în fluxul sangvin se opresc și în ficat și pot evolua sub formă de metastaze - cancer secundar în ficat.

Cum poate fi tratat cancerul de ficat?

Singura metodă definitivă de tratament a cancerului hepatic este transplantul de ficat. Cu regret, nu toți pacienții cu cancer de ficat pot fi supuși acestei proceduri, iar unii nu ajung până la transplant. Rezecția chirurgicală a unei porțiuni de ficat, care este afectată de cancer, e o altă metodă de tratament radical, dar poate fi urmată de recidiva lui.

De asemenea, majoritatea pacienților cu cancer primar de ficat sau metastaze în ficat ale altor cancere urmează numeroase cure de chimioterapie. Preparatul chimioterapic este administrat intravenos, sub formă de perfuzii, la anumite intervale de timp. Acestea sunt eficiente, dar efectele secundare asupra organismului nu pot fi neglijate.

Chemoembolizarea hepatică transarterială – o nouă metodă alternativă, minim invazivă de tratament a cancerului hepatic

În cazul când nu poate fi efectuat un transplant de ficat, când cancerul nu poate fi operat sau când a recidivat dupa înlăturarea chirurgicală, se vor aplica metode alternative de tratament, care și-au demonstrat eficiența înaltă în timp. Una dintre aceste metode moderne este Chemoembolizarea hepatică transarterială, cunoscută în literatura de specialitate ca TACE.

TACE este o intervenție chirurgicală endovasculară, realizată fără incizii chirurgicale, care acționează asupra cancerului hepatic sau a metastazelor hepatice prin 2 mecanisme simultan:

  • Primul mecanism constă în blocarea cu ajutorul unor microparticule (emboli) a vaselor sangvine hepatice care alimentează cancerul.
  • Al doilea mecanism constă în administrarea țintită și eliberarea lentă a preparatului chimioterapic doar la nivelul cancerului, scutind în acest mod organismul de efectele secundare ale chimioterapiei sistemice.

Astfel, TACE este o combinație unică de embolizare și chimioterapie supraselectivă a cancerului de ficat sau metastazelor hepatice, țesutul hepatic sănătos nefiind afectat.

Ce pacienți pot beneficia de intervenția TACE?

Intervenția TACE este recomandată de ghidurile moderne de specialitate ca metoda optimă de tratament a cancerului hepatic neoperabil, a cancerului recidivant după operația chirurgicală, dar și pacienților cu cancer hepatic, care așteaptă transplantul hepatic, pentru a câștiga timp.

Metoda oferă pacientului avantajul unui tratament minim-invaziv, țintit doar asupra cancerului, cu rezultate bune (eficacitate 66%), reacții adverse minime, spitalizare de scurtă durată (1-2 zile) și posibilitatea de a fi repetată în caz de recidivă a tumorii primare sau apariția tumorilor noi.

Cum se efectuează intervenția?

Intervenția este minim-invazivă și se efectuează în sala de angiografie, sub control radiografic. Pacientul este spitalizat în ziua intervenției și este pregătit înainte de aceasta prin administrarea de preparate speciale. În sala de intervenții angiografice chirurgul endovascular va face o micro-incizie a pielii, precedată de o anestezie locală. Ulterior medicul va insera un sistem de catetere în artera principală a piciorului sau mâinii, prin care va ajunge în sistemul arterial din abdomen și apoi în artera hepatică.

Medicul va injecta prin cateter o substanță specială de contrast pentru a permite vizualizarea vaselor de sânge ale ficatului prin intermediul unei radiografii. După ce se obține o imagine clară a vaselor ficatului și a celor care alimentează cancerul, medicul va introduce prin cateterul deja instalat un micro-cateter special exact în ramul arterial, care alimentează tumoarea, cât mai aproape de aceasta. După confirmarea poziției, prin micro-cateter se va injecta un amestec de emboli microsferici dedicați, care au fost îmbibați prealabil în condiții speciale cu medicamentul chimioterapic, în doza necesară. Embolii se vor opri în rețeaua vasculară a cancerului și vor elibera lent medicamentul, acționând local doar asupra lui.

După ce medicamentul chimioterapic a fost injectat, iar efectul a fost obținut, se va scoate sistemul de catetere și se va închide micro-incizia de acces. Pacientul va rămâne internat după procedură pentru 1-2 zile pentru a fi monitorizat si pentru a se asigura că nu apar complicații. Ulterior se va afla la monitorizare ambulatorie. La anumite intervale de timp va efectua controale prin tomografie computerizata sau RMN.

Care sunt posibilele efecte secundare după procedură?

Chemoembolizarea hepatică poate avea unele efecte secundare, precum subfebrilitate sau febră, disconfort sau durere ușoara în proiecția ficatului, balonare, greață și vomă, slăbiciune generală. Acestea pot dura de la câteva zile până la 3-5 săptămâni, dar sunt eficient combătute prin administrare de medicamente.

În cadrul consultației înainte de planificarea intervenției TACE medicul va discuta cu pacientul despre riscuri și beneficii pentru a decide dacă chemoembolizarea transarterială este opțiunea potrivită.

Avantajele chemoembolizării hepatice sunt:

  • Tratament eficient minim-invaziv atunci când cancerul de ficat nu poate fi operat sau când transplantul de ficat nu poate fi efectuat;
  • Tratament eficient minim-invaziv atunci când cancerul de ficat a recidivat după ce a fost înlăturat chirurgical, iar intervenția repetată este riscantă sau nu poate fi realizată;
  • Tratament neo-adjuvant pentru a stopa cancerul hepatic și a câștiga timp la pacienții care așteaptă transplantul de ficat;
  • Administrarea selectivă a medicamentului chimioterapic direct în tumoare, cu eliberarea lui lentă și evitarea efectelor secundare multiple ale chimioterapiei sistemice;
  • Spitalizare de scurta durată, fără incizii și fără efecte secundare semnificative de durată;
  • Chemoembolizarea poate fi realizată într-o singură procedură, dar poate fi repetată în caz de necesitate, fiind o intervenție minim-invazivă.
De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:
  • Echipă multidisciplinară de specialiști în oncologie, chirurgie endovasculară și farmacologie clinică, cu expertiză în tratamentul pacienților oncologici și specializări peste hotare;
  • Utilizarea materialelor și instrumentelor dedicate pentru TACE de la producători mondiali de top;
  • Sală de intervenții minim-invazive, dotată cu una dintre cele mai performante instalații angiografice din țară;
  • Condiții strict controlate de păstrare, preparare și administrare a preparatelor chimioterapice;
  • Tratarea și monitorizarea continuă a pacientului oncologic pe parcursul tratamentului, în cadrul comisiei multidisciplinare „Tumor Board”;
    Metode de tratament conform ghidurilor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pacienții diagnosticați cu cancer hepatic pot face o programare la chirurgul endovascular Medpark. Pacienții cu suspecție de cancer pot efectua o programare la medicul oncolog Medpark.

Detalii și programări la telefonul 022 40 00 40, disponibil 24/7.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă