Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Intervenția chirurgicală care previne accidentul vascular cerebral (AVC)

Chirurgie vasculară
24 aug, 2022

Arterele carotide sunt vasele principale care alimentează creierul cu sânge. Depunerea de grăsimi, colesterol pe pereții vaselor carotide duce la îngustarea sau ocluzarea lor, ceea ce reprezintă cauza a 25% dintre accidentele vasculare cerebrale. Chirurgii vasculari dispun în prezent de metodele necesare pentru depistarea stenozelor la timp și tratamentul lor.

Pacientul Iacob s-a adresat la medic cu acuze de pierderi temporare a conștiinței, somnolență, pierderea totală a vederii în ochiul drept și lipsa de scurtă durată a mișcărilor în mâna și piciorul stâng, care îi provocau căderi și dezechilibru constant. Pentru stabilirea diagnosticului și planificarea tratamentului a fost necesară scanarea Duplex și Tomografia computerizată a arterelor brahiocefalice. Astfel s-a depistat că din cele 2 artere principale care alimentează cu sânge emisferele creierului, arterele carotide, cea stângă era complet închisă, iar cea dreaptă era îngustată în proporție de 99%. Arterele vertebrale erau subdezvoltate și în caz că se închidea artera carotidă dreaptă, alimentarea creierului putea fi serios afectată, survenind un accident vascular ischemic fatal.

În astfel de cazuri se optează pentru intervenția minim invazivă – angioplastia transluminală percutanată cu balon și stentarea arterei carotide cu protecție distală. Această metodă este mai puțin agresivă și mai ușor de suportat pentru pacient. În timpul intervenției, însă, s-a stabilit că patologia era local foarte avansată, astfel încât orice manipulare ulterioară putea duce la închiderea completă a arterei carotide chiar în timpul intervenției. Operația a fost stopată pentru a nu provoca daune ireparabile creierului.

Tehnici personalizate și exclusive de tratament

Având în vedere situația survenită în timpul intervenției, echipa de chirurgi vasculari și endovasculari Dr. Ruslan Cemîrtan și Dr. Eduard Bernaz au adoptat o nouă strategie, optând pentru a doua variantă de tratament, mai riscantă, dar unică posibilă pentru a salva pacientul – intervenția chirurgicală deschisă, endarterectomia carotidiană cu plastie.

Problema cea mai mare consta în faptul că artera afectată în măsura de 99%, era unica funcțională, crucială pentru funcționarea creierului, iar pentru a putea realiza etapa principală a intervenției este necesar de a întrerupe fluxul de sânge în artera operată.

Pentru asigurarea desfășurării acestor tipuri de operații echipa de anesteziologi aplică tehnici speciale de creștere și menținere dirijată a tensiunii arteriale, scăderea metabolismului creierului, dilatarea vaselor intracerebrale, iar chirurgii aplică tehnologia de menținere continuă a circulației sângelui în artera operată prin aplicarea bypass-ului temporar.

Endarterectomia carotidiană 1. Artera îngustată

2. Artera după intervenție

Succesul rezolvării cazurilor complexe depinde de eficiența colaborării echipei multidisciplinare.

Operația a fost realizată cu succes, fără complicații. Perioada postoperatorie a decurs favorabil, cu o recuperare rapidă a pacientului. Peste 24 de ore de la intervenție, acesta a fost transferat din secția ATI în salon, iar în a 3-a zi postoperator a fost externat în stare satisfăcătoare.

Пациент Яков, 72 года: ,,Как выяснилось, диагноз угрожал моей жизни. Безмерно благодарен команде сосудистых хирургов, которые взялись за мой случай и успешно его разрешили. Исключительные профессионалы, отдающие всё своё мастерство и знания пациентам. Они для меня Герои. Недавно у нас женой была годовщина, 55 лет совместной жизни. Перед операцией меня не покидали мысли, что очень хотелось бы отметить еще много памятных дат с ней, и теперь это стало возможным, благодаря врачам больницы Medpark.”

Aceste tipuri de intervenții complexe sunt efectuate cu regularitate în Spitalul Internațional Medpark, de către echipa de chirurgi vasculari și endovasculari, Dr. Ruslan Cemîrtan și Dr. Eduard Bernaz, care posedă o experiență vastă în domeniu. Pacientul întotdeauna este abordat individual și beneficiază de cea mai optimală metodă de tratament sau combinație a acestora.

De ce să alegi chirurgia vasculară și endovasculară Medpark:
  • Abordarea multifactorială și multidisciplinară a fiecarui pacient, cu alegerea metodei optime de tratament;
  • Chirurgi vasculari/endovasculari cu experiență vastă în domeniu și instruire internațională, care posedă și practică permanent atât metodele de tratament invaziv, cât și minim invaziv, în corespundere cu practicile internaționale de top;
  • Utilizarea tehnologiilor și consumabilelor de cea mai înaltă calitate. În cazul stentărilor se folosesc doar stenturile carotidiene Dual-mesh (Japonia), recunoscute ca fiind cele mai sigure și protective la distanță în tratamentul endovascular;
  • Aplicarea tehnologiilor hibride de tratament (combinarea metodelor) în rezolvarea cazurilor de complexitate maximă;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța actului medical.
Pentru detalii și programări acсesează www.medpark.md sau contactează-ne la tel. 022 40 00 40, disponibil 24/7.